Γάλλοι μηχανικοί κατασκεύασαν το πρώτο ρομπότ που μπορεί να κινηθεί χωρίς μηχανισμό GPS. Αντ' αυτού, διαθέτει μια καινοτόμο οπτική πυξίδα πολωμένου φωτός που προσανατολίζει το ρομπότ, καθώς και έναν οπτικό αισθητήρα κίνησης, που μετράει την απόσταση που διανύει. Tα ανθρώπινα μάτια δεν αντιλαμβάνονται το πολωμένο υπεριώδες φως του Ήλιου, όμως ορισμένα μυρμήγκια της ερήμου, το χρησιμοποιούν για να προσανατολίζονται στο χώρο. Από αυτ'η ακριβώς τη δυνατότητα εμπνεύστηκαν οι Γάλλοι επιστήμονες για να αναπτύξουν το νέο σύστημα προσανατολισμού των ρομπότ.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Αιξ-Μασσαλίας και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, με επικεφαλής τον Στεφάν Βιολέ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ρομποτικής "Science Robotics", παρουσίασαν το ρομπότ AntBot, το οποίο μιμείται τα μυρμήγκια της ερήμου χάρη στο νέο οπτικό σύστημα πλοήγησης που διαθέτει.

Το ρομπότ ζυγίζει 2,3 κιλά, διαθέτει έξι πόδια που του επιτρέπουν να κινείται σε δύσκολα περιβάλλοντα, ενώ προς το παρόν μπορεί να διασχίσει απόσταση μέχρι 14 μέτρων και να επιστρέψει ακριβώς εκεί από όπου ξεκίνησε, με απειροελάχιστη απόκλιση ενός εκατοστού.

Περαιτέρω πρόοδος πρέπει να γίνει όμως, ώστε το ρομπότ να κινείται σε μεγαλύτερες αποστάσεις, καθώς επίσης τη νύχτα που δεν υπάρχει ηλιακό φως. Στόχος είναι το νέο σύστημα -σε πρώτη τουλάχιστον φάση- να αποτελέσει ένα εφεδρικό σύστημα πλοήγησης των ρομπότ σε περίπτωση απώλειας του σήματος GPS.