Οι γερμανικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, Amprion και Open Grid Europe (OGE), ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν, σύντομα, την κατασκευή του πρώτου μεγάλου εργοστασίου υδρογόνου της χώρας. το οποίο θα μπορεί να μετατρέπει την αιολική ενέργεια σε εναλλακτικά καύσιμα, κάτι που διευκολύνει την αποθήκευση και μεταφορά τους.

Η μονάδα, ισχύος 100 MW, με την ονομασία "hybridge", θα αρχίσει να λειτουργεί το 2023, στην περιοχή Λίνγκεν, στη βόρειοδυτική Γερμανία, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των δύο επιχειρήσεων, στο Βερολίνο.

Η τεχνολογία Ptg, η οποία συνεπάγεται τη λειτουργία ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του νερού, προκειμένου να τη διασπάσει σε οξυγόνο και υδρογόνο και η οποία, στη συνέχεια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο μεταφοράς, ή να αποθηκευτεί σε αγωγούς φυσικού αερίου, ή υπόγειες δεξαμανές, αναμένεται να παράσχει αποτελεσματικές λύσεις στο μέλλον.

"Οι κλιματικοί στόχοι της Γερμανίας, η απόσυρση από την πυρηνική ενέργεια και η έξοδος από τον άνθρακα, συνιστούν τις μεγάλες προκλήσεις για το ενεργειακό μας σύστημα", δήλωσε ο Κλάους Κλάινεκορτ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Amprion. "Πρέπει να δημιουργήσουμε, τώρα, τις κατάλληλες συνθήκες για να έχουμε έτοιμη την τεχνολογία power-to-gas (ptg) σε επίπεδα γιγαβάτ, έως το 2030, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα στο οποίο να μπορούμε να συνδέσουμε διαφορετικούς ενεργειακούς μοχλούς", κατέληξε ο ίδιος.

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας, Bundesnetzagentur, θα πρέπει να εγκρίνει την αίτηση κατασκευής του εργοστασίου και να ανακτήσει τα επενδυτικά κόστη, ύψους 150 εκατ. ευρώ, από τα τέλη δικτύου που καταβάλλουν οι καταναλωτές, ως τμήμα των λογαριασμών που πληρώνουν για την κατανάλωση ενέργειας.