Στροφή στην Παραγωγή Καθαρής Ενέργειας από την RWE - Μεγάλες Φιλοδοξίες για Παγκόσμια Κυριαρχία στις ΑΠΕ

Στροφή στην Παραγωγή Καθαρής Ενέργειας από την RWE - Μεγάλες Φιλοδοξίες για Παγκόσμια Κυριαρχία στις ΑΠΕ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 25 Ιανουαρίου 2019 - 18:48

Ανοιχτή στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάνει ο γερμανικός ενεργειακός όμιλος RWE, με την υποβολή στην Κομισιόν, του σχεδίου του, για την προγραμματισμένη εξαγορά των δραστηριοτήτων σε ΑΠΕ της Ε.ΟΝ και της Innogy.

Η RWE, πάλαι ποτέ κυρίαρχη δύναμη στο χώρο της ενέργειας, στην Γερμανία, σκοπεύει να ενισχύσει τη θέση της ως παραγωγός καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτό φάνηκε από τη συμφωνία που σύναψε τον Μάρτιο του 2018, όταν απέκτησε τις δραστηριότητες της Innogy στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τις οποίες θα ενσωματώσει με τις αντίστοιχες της E.ON.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η RWE εξαγοράζει την πτέρυγα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της E.ON και της Ιnnogy, με την έγκρισή της να εναποτίθεται στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

Επιπλέον από την πλειοψηφία των μετοχών της Ε.ΟΝ, στην RWE θα μεταφερθούν και τα μειοψηφικά μερίδια της πρώτης, στους πυρηνικούς σταθμούς Emsland και Gundremmingen, που διαχειρίζεται η δεύτερη, η μονάδα αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ιnnogy, καθώς και το μετοχικό μερίδιο που κατέχει στο αυστριακό χρηματιστήριο. Παράλληλα η γερμανική εταιρεία θα αποκτήσει το 16,7% της E.ON.

Ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή μεταξύ της RWE και της E.ON, έως τα τέλη του β’ εξαμήνου του έτους που διανύουμε.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα καταστήσει την RWE τον κορυφαίο φορέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, καθώς θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλές ή μηδενικές εκπομπές άνθρακα, σε  ποσοστό 60% του συνολικού χαρτοφυλακίου της.

Η εκπεφρασμένος στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι να συνεχίσει να επεκτείνει αυτές τις δραστηριότητες σε παγκόσμια κλίμακα, κάτι για το οποίο θα απαιτηθούν επενδύσεις συνολικού ύψους, μέχρι και 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Οι πρόσφατες εξελίξεις είχαν θετικό αντίκτυπο στην τιμή της μετοχής της, που καταγράφει κέρδη 10%, με τη κεφαλαιοποίηση της RWE να έχει διαμορφωθεί στα 11,8 δισ. ευρώ.