Αδιέξοδο φαίνεται να υπάρχει σε σχέση με το διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες, ενώ την ίδια ώρα πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διατηρούν την αισιοδοξία τους και αναφέρουν πως θα υπάρξει θετική κατάληξη.  

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκαν χθες οι συναντήσεις κλιμακίου του υπουργείου με εκπροσώπους των θεσμών. Με τις έως τώρα πληροφορίες να δείχνουν πάντως πως δεν θα σταθεί εμπόδιο στο κλείσιμο της αξιολόγησης το ζήτημα της εκκρεμότητας των λιγνιτικών μονάδων. Σήμερα, θα υπάρξει νέα συνάντηση με τους θεσμούς, πριν αποχωρήσουν από την Αθήνα. Στη συνάντηση αυτή δεν θα συμμετέχει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Σε κάθε περίπτωση το κλείσιμο του συγκεκριμένου ζητήματος αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση. Άλλωστε, υπενθυμίζεται πως η απόφαση για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, ήρθε ως απόρροια της καταδικαστικής απόφασης του ευρωδικαστηρίου για την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας λιγνίτη. Επομένως, μια αρνητική εξέλιξη θα έθετε νέα δεδομένα, όπως την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων.

Από την άλλη πλευρά οι υπόλοιπες εκκρεμότητες για τα ενεργειακά φαίνεται πως θα κλείσουν θετικά. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα οδηγείται προς κατάθεση στην Κομισιόν, με τους θεσμούς να ανάβουν το πράσινο φως. Στην προχθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, επανέλαβε τις προτεραιότητες του σχεδίου που είναι η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου κατά 16% και η επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας στην τελική κατανάλωση κατά 32,5%. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως ενστάσεις επί των κατευθύνσεων στην λιγνιτική παραγωγή εκφράστηκαν από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Σρέκα, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως «το 2025 ο εθνικός σχεδιασμός του κ. Τσίπρα προβλέπει ότι, θα είναι 40% λιγότερη ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη, στις 10.000 GW/H». Επεσήμανε δε, πως με βάση το σχεδιασμό με εξαίρεση την λειτουργία στο μέλλον της νέας μονάδας της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5» και με δεδομένο ότι οι μονάδες που θα παραχωρηθούν θα βρίσκονται σε λειτουργία, όλες οι υπόλοιπες θα πρέπει να κλείσουν πλην μιας καμινάδας του Αγίου Δημητρίου, η «Μονάδα 2». Ο κ. Σταθάκης αντέτεινε πως είναι όλα σαφή και εγγυημένα, τονίζοντας πως «μεγιστοποιήσαμε ουσιαστικά την εν δυνάμει λιγνιτική παραγωγή παίρνοντας υπόψη όλους τους περιβαλλοντικούς και άλλους στόχους που είμαστε υποχρεωμένοι».