Την περασμένη εβδομάδα ο ΔΕΣΦΑ απέκτησε νέα οργανωτική και διοικητική μορφή, μετά τη μεταβίβαση του 66% των μετοχών του στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία Snam-Enagas-Fluxys, με τον ορισμό του νέου διοικητικού συμβουλίου, αλλά και της Ομάδας Διεύθυνσης, στην οποία επικεφαλής είναι ο Ιταλός διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Νicola Battilana.

Δύο μήνες νωρίτερα, ο νέος επικεφαλής του Διαχειριστή Φυσικού Αερίου ήταν μεταξύ των σημαντικών ομιλητών στο κομβικό για τα ενεργειακά ζητήματα ετήσιο συνέδριο του ΙΕΝΕ «Ενέργεια& Ανάπτυξη 2018», που διεξήχθη στις 22-23 Νοεμβρίου στην Αθήνα.    

Ο κ. Battilana μίλησε, στο πλαίσιο της 5ης Συνεδρίας, που είχε ως βασικό θέμα συζήτησης: «Βασικές Προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ενεργειακή Αγορά», για την ενεργειακή μετάβαση, τις προκλήσεις και το ρόλο του φυσικού αερίου, λέγοντας πως έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες, σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, για τον καθορισμό του ενεργειακού μίγματος.

«Η Ευρώπη έχει ως κεντρικό στόχο, την πλήρη απανθρακοποίηση της οικονομίας, έως το 2050», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος υποστήριξε πως το φυσικό αέριο θεωρείται, σήμερα, βασικό συστατικό της λύσης. Ο κ. Battilana αναφέρθηκε, ακόμη, στον κομβικό ρόλο του υγραερίου κίνησης και στο ρόλο που παίζει για τη μείωση των ρύπων από τις μεταφορές, καθώς επίσης και στις συνέργειες που φέρνει το ανανεώσιμο αέριο, ως βασική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη.    

«Το φυσικό και το ανανεώσιμο αέριο είναι οι πλέον οικονομικές και αξιόπιστες λύσεις για την αποθήκευση ενέργειας», τόνισε.

Ο Nicola Battilana γεννήθηκε στη Γένοβα της Ιταλίας το 1967. Αποφοίτησε ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός από το Πανεπιστήμιο της Γένοβας, έχοντας ολοκληρώσει προπτυχιακές σπουδές στη Ναυτική Σχολή.

Ξεκίνησε να εργάζεται για τη Snam το 1995, όπου και εργάστηκε για 3 έτη σε τεχνικές θέσεις. Το 2009 ορίζεται Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Δικτύων και στη συνέχεια, το 2010 Αντιπρόεδρος Κατανομής και Εξισορρόπησης Φορτίου. 

Το 2013, ανέλαβε καθήκοντα Ανώτατου Αντιπροέδρου στην Τεχνική Διεύθυνση, με σκοπό να προωθήσει την επιχειρησιακή αριστεία και να παρέχει υποστήριξη τεχνική φύσεως στην τότε έναρξη της διαδικασίας εξαγοράς αλλοδαπών περιουσιακών στοιχείων, ενώ τον Οκτώβριο του 2015, ορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος της TAG Gmbh, μιας αυστριακής εταιρείας, η οποία ανήκει στην Snam (85%) και στην Gas Connect Austria (15%) και έχει την ευθύνη της διαχείρισης του αγωγού Trans Austria, μιας στρατηγικής υποδομής διαμετακόμισης που μεταφέρει περίπου το 40% της ετήσιας ιταλικής ζήτησης σε φυσικό αέριο μέσω της Αυστρίας. 

Προτού αναλάβει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου στον ΔΕΣΦΑ, διηύθυνε, από τον Σεπτέμβριο του 2018 τις δραστηριότητες της Snam στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, έχοντας υπό την καθοδήγησή του και το άνοιγμα των γραφείων της αντιπροσωπείας της Snam στη χώρα μας.