Οι Περιορισμοί στις Εισαγωγές Χάλυβα Επηρεάζουν τους Στόχους της Ε.Ε. για τις ΑΠΕ

Οι Περιορισμοί στις Εισαγωγές Χάλυβα Επηρεάζουν τους Στόχους της Ε.Ε. για τις ΑΠΕ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 16 Ιανουαρίου 2019 - 16:53

Πρόταση για μέτρα προστασίας των εισαγωγών χάλυβα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε, χθες, η Κομισιόν, με απώτερο σκοπό τον περιορισμό των εισαγωγών χάλυβα από τρίτες χώρες έως τον Ιούλιο του 2021. 

Οι περιορισμοί των εισαγωγών χάλυβα στην ΕΕ συνιστούν απάντηση σε ανάλογα μέτρα που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, τον Μάρτιο του 2018. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφάρμοσε αρχικά ένα πρώτο σύνολο μέτρων διασφάλισης, τον Ιούλιο του ιδίου έτους, για να προστατεύσει την ευρωπαϊκή χαλυβουργία από τις εμπορικές πρακτικές του Λευκού Οίκου. Τα αναθεωρημένα μέτρα διασφάλισης σημαίνουν ότι, ο όγκος των εισαγωγών ανά κατηγορία χάλυβα, θα αυξηθεί μόλις κατά 5% ετησίως, έως το 2021. Οι όγκοι των εισαγωγών θα καθοριστούν με βάση ένα μεικτό σύστημα δασμολογικών ποσοστώσεων ανά χώρα και παγκοσμίως.

«Είναι καλό το ότι η Επιτροπή επέλεξε μια ετήσια αύξηση των όγκων εισαγωγής χάλυβα. Όμως το 5% είναι πολύ χαμηλό. Αναναμένουμε ότι η ζήτηση χάλυβα μόνο για υπεράκτια αιολικά πάρκα θα αυξηθεί κατά 36% το 2019. Η αύξηση του κόστους θα επηρεάσει τους δεσμευτικούς στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ΕΕ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, κ. Τζάιλς Ντίκσον.

«Ο χάλυβας αποτελεί πάνω από το 50% του υλικού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ανεμογεννητριών. Οι δασμοί θα μπορούσαν να προσθέσουν επιπλέον κόστος 18% στην κατασκευή τους. Αυτό θα αντισταθμίσει τις μειώσεις κόστους που έχουμε επιτύχει τα τελευταία χρόνια και η επίτευξη του στόχου της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έως το 2030, θα επιβαρύνει περισσότερο τον καταναλωτή και θα θέσει, επίσης, τους Ευρωπαίους κατασκευαστές σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους Κινέζους ανταγωνιστές τους, που προμηθεύονται εγχώριο χάλυβα σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Καλούμε την Επιτροπή να συμφωνήσει σε υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης από το προτεινόμενο 5%», πρόσθεσε ο κ. Ντίκσον.