"Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018": Ο Δρ. Ιωάννης Μπασιάς Μιλά για τις Προοπτικές και τις Δυνατότητες της Ελλάδας στην Έρευνα Υδρογονανθράκων

Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018: Ο Δρ. Ιωάννης Μπασιάς Μιλά για τις Προοπτικές και τις Δυνατότητες της Ελλάδας στην Έρευνα Υδρογονανθράκων
energia.gr
Τετ, 9 Ιανουαρίου 2019 - 19:55

Το 23ο ετήσιο Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018» του ΙΕΝΕ, τον περασμένο Νοέμβριο, μπορεί να αποτελεί, ήδη, παρελθόν, ωστόσο, συνεχίζει να απασχολεί την επικαιρότητα, χάρη στα όσα σημαντικά παρέθεσαν οι κορυφαίες προσωπικότητες από τον ελληνικό και διεθνή χώρο της ενέργειας. 

Μεταξύ αυτών, ο Δρ. Ιωάννης Μπασιάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), ο οποίος, με μια περιεκτική ομιλία, σκιαγράφησε τις δυνατότητες και τις προοπτικές που διανοίγονται για την Ελλάδα στο πεδίο των ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο Δρ. Μπασιάς αναφέρθηκε στη σημασία που αποκτά η έρευνα υδρογονανθράκων σε βαθιά και υπερβαθιά θαλάσσια ύδατα, τονίζοντας πως ο τομέας προσανατολίζεται αποκλειστικά σε αυτού του είδους της έρευνα, την προσεχή πενταετία και εστίασε, μεταξύ άλλων, την προσοχή του, στη θέση της Ελλάδας, στην ανάγκη της διαφοροποίησης της προμήθειας φυσικού αερίου, καθώς και στην αυξανόμενη εμπορική σημασία του LNG.

Ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ είπε πως η εταιρεία έχει ετοιμάσει πέντε νέα projects, σε περιοχές συνολικής έκτασης 32.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στο θαλάσσιο τμήμα ανάμεσα στον Μεσσηνιακό Κόλπο και δυτικά των Χανίων, καθώς και νότια της Κρήτης και τόνισε ότι η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων θα επιχειρήσει να προσελκύσει, μέσα στο 2019, το ενδιαφέρον πετρελαϊκών εταιρειών για την εξερεύνηση των εν λόγω υποθαλάσσιων περιοχών, στο Ιόνιο, στην Κρήτη και νοτίως της Πελοποννήσου.

Η ΕΔΕΥ, είπε ο επικεφαλής της, επιδιώκει να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, όπου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη διαγωνιστικές διαδικασίες για την παραχώρηση περιοχών ή έρευνες και γεωτρήσεις αλλά και την παρουσία στην Ελλάδα κολοσσών όπως οι Total, ExxonMobil, Repsol και Edison.