Απόφαση-Ορόσημο: Το Ριαντ Έτοιμο για Συμφωνία Αγοράς LNG από τις ΗΠΑ!

Απόφαση-Ορόσημο: Το Ριαντ Έτοιμο για Συμφωνία Αγοράς LNG από τις ΗΠΑ!
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 9 Ιανουαρίου 2019 - 18:38

Σε μια απόφαση-ορόσημο βαίνει η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας η οποία προτίθεται να υπογράψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για την προμήθεια αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), όταν ήταν, στο παρελθόν, ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας της χώρας.

Ενώ το Ριάντ σχεδιάζει να περικόψει τις εξαγωγές πετρελαίου προς τις ΗΠΑ σε μία προσπάθεια να στηρίξει τις τιμές, παράλληλα μέσω της Aramco θέλει να ενισχύσει τους ενεργειακούς δεσμούς με τους Αμερικανούς, μετά και την στήριξη που έλαβε από τον Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση Κασόγκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, το αραβικό βασίλειο έχει εστιάσει την προσοχή του σε τέσσερα μεγάλα έργα LNG στις ΗΠΑ και αναμένεται να ανακοινώσει τη συμφωνία για τις επενδύσεις, εντός του πρώτου εξαμήνου τρέχοντος έτους. 

Οι αμεριικανικές επιχειρήσεις, των οποίων έργα βρίσκονται στο ραντάρ των Σαουδαράβων περιλαμβάνουν τις Tellurian και Sempra Energy. Η δεύτερη αναπτύσσει πέντε διαφορετικά έργα ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό και φέρεται να είχε ήδη συζητήσεις με την Aramco για δύο εξ αυτών.