Ο Ανταγωνισμός από το Φυσικό Αέριο και τις ΑΠΕ Διώχνει τον Άνθρακα από την Ηλεκτροπαραγωγή στις ΗΠΑ

Ο Ανταγωνισμός από το Φυσικό Αέριο και τις ΑΠΕ Διώχνει τον Άνθρακα από την Ηλεκτροπαραγωγή στις ΗΠΑ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 4 Ιανουαρίου 2019 - 17:11

Σε νέο χαμηλό από το 1979 εκτιμά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, ότι θα διαμορφωθεί η συνολική κατανάλωση άνθρακα στη χώρα για το περασμένο έτος. Τα στοιχεία που αναμένεται 

να δουν, οσονούπω, το φως της δημοσιότητας παραπέμπουν σε ετήσια μείωση, στους 626,87 εκατομμύρια τόνους, τουτέστιν, ποσοστιαία κάμψη ύψους 4%, σε σύγκριση με το 2017. Η κατανάλωση άνθρακα στις ΗΠΑ μειώνεται διαρκώς, μετά τα ιστορικά υψηλά της, το 2007 και το υπουργείο προβλέπει ότι το 2018 η κατανάλωση θα είναι 44% χαμηλότερη από τα επίπεδα εκείνου του έτους, κυρίως λόγω της μείωσης της χρήσης άνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή.

Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής άνθρακα στη χώρα, αφού αντιπροσώπευε το 93% της συνολικής κατανάλωσης του ορυκτού καυσίμου στη χρονική περίοδο μεταξύ 2007 και 2018. Η μείωση της κατανάλωσης άνθρακα, από το 2007, οφείλεται τόσο στον παροπλισμό των σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, όσο και στον αυξημένο ανταγωνισμό που έφερε το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ).

Το 2007, η δυναμικότητα άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες ανήλθε στα 313 γιγαβάτ που παρήχθησαν από 1.470 γεννήτριες. Έως τα τέλη του ιδίου έτους, 529 από αυτές, με συνολική ισχύ 55 γιγαβάτ, είχαν, ήδη, παροπλιστεί. Τα αντίστοιχα, έως στιγμής, στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για το 2018, δείχνουν πως έχουν πάψει να λειτουργούν 14 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, ενώ το έτος που διανύουμε, αναμένεται να κλείσουν μονάδες παραγωγής άνθρακα που θα παράγουν το ισοδύναμο των περίπου τεσσάρων γιγαβάτ.

Για το 2019 αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο μόλις μία και σχετικά μικρή, νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, συνολικής ισχύος 17 μεγαβάτ, με τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις του αμερικανικού υπουργείου να αναφέρονται σε μείωση της χρήσης του ορυκτού καυσίμου από τον τομέα της παραγωγής ενέργειας, σε ποσοστό  8%.

Βασική αιτία για τη σταδιακή απομάκρυνση από τον άνθρακα, στις ΗΠΑ, είναι η ακριβότερη τιμή του σε σχέση με το φυσικό αέριο, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός της μεγάλης ηλικίας των εγκαταστάσεων, οι αλλαγές στην περιφερειακή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ο αυξημένος ανταγωνισμός από τις ΑΠΕ και ασφαλώς, οι λόγοι προστασίας του περιβάλλοντος.