Με μεγάλη ανυπομονησία αναμένει η αγορά, τα «χαρμόσυνα» νέα για την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο. Θα αποδειχτεί το 2019 το έτος –ορόσημο 

για τη μετάβαση της χώρας στην επόμενη κλίμακα γεωστρατηγικής σημασίας, ή θα αποδειχτούν φρούδες οι ελπίδες που καλλιεργήθηκαν τα τελευταία αυτά χρόνια; Είναι πρόωρο να δοθεί μία κατηγορηματική απάντηση. Η μόνη βεβαιότητα που υπάρχει, για το τρέχον έτος, είναι το ότι μέλλουν να ξεκινήσουν οι έρευνες στον υποθαλάσσιο χώρο της Ελλάδας.

Στο πρώτο τρίμηνο, η Βουλή αναμένεται να έχει κυρώσει τη συμφωνία παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης, στην κοινοπραξία TOTAL, Exxon Mobil, ΕΛΠΕ που αφορούν σε δύο περιοχές, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Μετά την κύρωση της συμφωνίας θα δρομολογηθούν οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην απαρχή των ερευνητικών γεωτρήσεων σε μεγάλα θαλάσσια βάθη, δυτικά της Κρήτης.

Παράλληλα, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) θα σπεύσει να παρουσιάσει τις μελέτες που εκπόνησε το περασμένο έτος, προκειμένου να επικοινωνήσει τα συμπεράσματά της σε επιστημονικά συνέδρια και σε διεθνή επιχειρηματικά και πολιτικά fora, με απώτερο στόχο να προσελκυστεί το ενδιαφέρον των επενδυτών στις νέες αυτές περιοχές.

«Πρόκειται για περιοχές για τις οποίες δεν ήρθε μέχρι στιγμής κάποιος να μας πει ‘με ενδιαφέρει‘. Αυτό το ‘με ενδιαφέρει’ είναι σημαντικό, γιατί θα μας βοηθήσει να στρέψουμε την αγορά σε περιοχές που θέλουμε. Αν υπάρξει ένας ενδιαφερόμενος, αυτόματα ανοίγει η ευρωπαϊκή διαδικασία των 90 ημερών. Αυτό το μοντέλο επιτρέπει σε κάθε επιπλέον ενδιαφερόμενο να τοποθετηθεί ως ανταγωνιστής. Δηλαδή να ζητήσει τα ίδια δικαιώματα - να κάνει εκείνος την έρευνα και όχι ο πρώτος ενδιαφερόμενος», υποστηρίζουν οι αρμόδιοι της ΕΔΕΥ. 

«Αυτή είναι μία διαδικασία που μας επιτρέπει να μη χωριστούν οι περιοχές ενδιαφέροντος σε «θαλάσσια οικόπεδα». Δεν θέλουμε τα «οικόπεδα» γιατί μας στερούν ευελιξία, με την έννοια ότι αν κάποιος δεν θέλει να αναλάβει ένα τέτοιο «οικόπεδο» ολόκληρο, τότε θα αναγκαστεί να αποσύρει το ενδιαφέρον του. Αντίθετα, με τη νέα διαδικασία που επιλέξαμε, θα μπορεί στο μέλλον κάποιος να επιλέξει ο ίδιος τις περιοχές που του φαίνονται ενδιαφέρουσες. Αμέσως μόλις μας εκφράσει αυτό το ενδιαφέρον, εμείς θα προχωρήσουμε σε διαγωνισμό και έτσι θα εξοικονομήσουμε χρόνο και χρήμα.»

O χάρτης με τις νέες περιοχές ερευνών είναι ήδη έτοιμος. Με βάση το νέο σχεδιασμό της ΕΔΕΥ, υπάρχει η δυνατότητα να καθορίσει, ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος, ποιές ακριβώς είναι οι περιοχές που θέλει να ερευνήσει. Οι νέες περιοχές - με κόκκινο χρώμα στον χάρτη - βρίσκονται στα νότια της Κρήτης και κατά μήκος των ακτών του Ιονίου, μέχρι τη θάλασσα των Αντικυθήρων.

Πρακτικά, αξιοποιείται ο χώρος της ελληνικής ΑΟΖ από τα νότια μέχρι τα δυτικά της χώρας, δημιουργώντας, ταυτόχρονα, ένα νοητό «διάδρομο», από όπου θα μπορούσε να διέλθει μελλοντικά, ο αγωγός EastMed, εφόσον τελικά υλοποιηθεί.