Μπορεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να έκλεισαν ανοδικά οι δείκτες των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ωστόσο για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, που αποτελεί βαρόμετρο για την ευρωπαϊκή οικονομία, το 2018 θα μείνει στην ιστορία ως η χειρότερη χρονιά, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. 

Πορεία του δείκτη STOXX Europe 600 τον τελευταίο χρόνο

Την περασμένη Δευτέρα (31/12) ο Stoxx έκλεισε με άνοδο 0,47%, αλλά οι τιμές των μετοχών των μεγάλων εταιρειών της Ευρωζώνης το Δεκέμβριο είχαν τις χειρότερες ετήσιες επιδόσεις από το 2011. Στην αμερικανική αγορά, παρόμοια υπήρξε η συμπεριφορά του δείκτη Dow Jones, αφού και αυτός σημείωσε μικρή άνοδο την περασμένη Δευτέρα, ενώ η απόδοσή του καθ’ όλο το Δεκέμβριο υπήρξε λίαν απογοητευτική, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 10%, δηλ. τη χειρότερη απόδοση από το Κραχ του 1929.

Όπως σχολιάζαμε στο τελευταίο μας άρθρο του 2018 για την πετρελαιαγορά (εδώ), τις τελευταίες εβδομάδες του περασμένου έτους οι τιμές του αργού φαίνεται ως να είχαν σταματήσει να επηρεάζονται από τα θεμελιώδη της αγοράς, ενώ άγονταν και φέρονταν από τα τεκταινόμενα στα διεθνή χρηματιστήρια και τις χρηματαγορές. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι αυτή η τάση, δηλαδή η επήρεια των χρηματαγορών έναντι του κανόνα της ζήτησης και προσφοράς, θα συνεχιστεί για τους άμεσα επόμενους μήνες και άρα η τιμή του αργού θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την πορεία των διεθνών αγορών. Να σημειώσουμε ότι η τιμή του Brent, του διεθνούς benchmark, στις 31/12 έκλεισε στα $54,15 το βαρέλι, αυξημένη κατά $3,5 σε σχέση με τις 24/12, όταν αυτή έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017. Παρομοίως το WTI, η αμερικανική στάνταρντ ποικιλία, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο NYMEX της Ν. Υόρκης έκλεισε στα $45,81 το βαρέλι, σημειώνοντας και αυτή νέο χαμηλό διετίας.

Πορεία του δείκτη S&P 500 τον τελευταίο χρόνο

 

Το αξιοσημείωτο και για τους δύο αυτούς τύπους αργού, αλλά και για τις περισσότερες από τις 80 ποικιλίες που διαπραγματεύονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο, είναι ότι η μέση τιμή του βαρελιού έκλεισε χαμηλότερα στο τέλος του έτους απ’ ότι ήταν στην αρχή του περασμένου χρόνου. Χαρακτηριστική περίπτωση το Brent, το οποίο στις αρχές Ιανουαρίου 2018 πωλείτο στα $67 το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου και την περασμένη Δευτέρα αυτό έκλεισε στα $54, σημειώνοντας, δηλαδή, απώλειες 8% μέσα σε 12 μήνες και σχεδόν 38% μόνο κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, αφού να θυμίσουμε ότι το Brent έφθασε στο υψηλό των $86 το βαρέλι στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου. Παρατηρώντας την πορεία των τιμών του αργού τόσο στην σποταγορά (δηλ. τιμές Platts), όσο και στις προθεσμιακές αγορές στο ICE και NYMEX, βλέπουμε ότι οι τελευταίοι 12 μήνες χαρακτηρίζονται από μία έντονη μεταβλητότητα που παρόμοιά της έχουμε να δούμε από το 2015.

Πορεία των τιμών του Brent στο ICE του Λοινδίνου τον τελευταίο χρόνο

 

Με το 2018 να ολοκληρώνεται με δραματική πτώση των μετοχών και της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια δύσκολη χρονιά το 2019, καθώς ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να σχολιάσει δημοσίως τις εξελίξεις στην οικονομία και την πολιτική που ακολουθεί η Fed. Με μια ανοικτή αμφισβήτηση πλέον της ακολουθούμενης πολιτικής της Fed από τον πρόεδρο Τραμπ, λόγω της αύξησης των επιτοκίων τους τελευταίους 12 μήνες, οι θέσεις του Πάουελ αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Με την Fed γενικά να τηρεί επιφυλακτική στάση εν μέσω μιας περιόδου αυξανόμενης αβεβαιότητας, ήδη προεξοφλείται από τους περισσότερους παράγοντες της διεθνούς αγοράς ότι ο Πάουελ δεν πρόκειται να αποκλίνει πολύ από τις μέχρι σήμερα θέσεις του και τις προειδοποιήσεις για την επερχόμενη κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη εάν εξετάσουμε το διεθνές περιβάλλον και την επερχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης που αναμένεται να πλήξει πολύ περισσότερο την αμερικανική αγορά εργασίας και το μέχρι σήμερα ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης για το 2018 πρόκειται να διαμορφωθεί στο 3,7%, ενώ οι προβλέψεις για το 2019 κάνουν λόγο για μείωση στο 3,5%. Κατά έναν παράξενο τρόπο, σύμφωνα με την πρόσφατη μηνιαία έκθεση του ΙΕΑ, η προβλεπόμενη χαμηλότερη ανάπτυξη για τον τρέχοντα χρόνο δεν προβλέπεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην πετρελαϊκή ζήτηση, λόγω της πτώσης των τιμών του αργού. Έτσι, η προβλεπόμενη ζήτηση για το 2019 πρόκειται να φθάσει στα υψηλά όλων των εποχών στα 100,6 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα σε σύγκριση με τα 99,2 εκατ. βαρέλια το 2018 και τα 98,2 εκατ. βαρέλια για το 2017.

Πορεία των τιμών του Brent στο ICE του Λοινδίνου τον τελευταίο μήνα

 

Δεν γνωρίζουμε, αλλά ούτε καν μπορούμε να προβλέψουμε, για πόσο διάστημα θα ισχύσει το οξύμωρο σχήμα οικονομικής ύφεσης με αυξανόμενη πετρελαϊκή ζήτηση, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές του αργού μέσα στο τρέχον έτος. Θα ήταν άκρως παρακινδυνευμένη οιαδήποτε πρόβλεψη από πλευράς μας, αφού εν πολλοίς παραμένει άγνωστη, μέχρι αυτή την στιγμή, η βούληση του OPEC+ ως προς την πολιτική που θα ακολουθήσει στις προγραμματισμένες περικοπές της παραγωγής. Θα εφαρμοσθεί η περικοπή των 1,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα που θεωρείται ανεπαρκής από τους περισσότερους συμμετέχοντες στην αγορά; Θα επιδιωχθούν περικοπές σε υψηλότερο επίπεδο; Θα συνεχίσουν οι ΗΠΑ να παράγουν με τους ίδιους υψηλούς ρυθμούς (11,5 εκατ. βαρέλια αργό + 4,63 NGL's) για όλο το 2019 και άρα να αυξήσουν περαιτέρω τις εξαγωγές τους, επηρεάζοντας το εμπόριο στη λεκάνη του Ατλαντικού και όχι μόνο;

Σε κάθε περίπτωση και για να μην απογοητεύσουμε τους αναγνώστες του Energia.gr, μπορούμε να προβλέψουμε με σχετική ασφάλεια ότι η αβεβαιότητα των αγορών θα συνεχιστεί αμείωτη για τις επόμενες 6 εβδομάδες τουλάχιστον. Καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα συνεχιστεί έως ότου υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία και άρα ανακωχή, η υπολειτουργία του αμερικανικού δημοσίου θα συνεχιστεί για ένα διάστημα ακόμα, λύση για το Brexit δε θα υπάρξει σύντομα και η ομφαλοσκόπηση των OPEC+ θα συνεχιστεί και αυτή μέχρις ότου αποφασίσουν τι στάση θα κρατήσουν έναντι των ΗΠΑ. Εν μέσω ενός τόσο ρευστού περιβάλλοντος είναι μάλλον απίθανο να δούμε να αναπτύσσεται μια δυναμική για αύξηση των τιμών του αργού πέραν των σημερινών επιπέδων και άρα η διακύμανση εντός της ζώνης των $40 με $60 το βαρέλι (και για τις δυο βασικές ποικιλίες) θεωρείται η πλέον πιθανή προοπτική.