Μανούσος Μανουσάκης στο "Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018": "Η Αριάδνη Interconnection θα Ξετυλίξει το Μίτο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης της Κρήτης

Μανούσος Μανουσάκης στο Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018: Η Αριάδνη Interconnection θα Ξετυλίξει το Μίτο της Ηλεκτρικής  Διασύνδεσης της Κρήτης
energia.gr
Τετ, 19 Δεκεμβρίου 2018 - 22:01

Επ' ευκαιρία του 23ου Ετήσιου Συνεδρίου "Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018", του ΙΕΝΕ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας. 

Τα βλέμματα της ελληνικής και διεθνούς ενεργειακής κοινότητας ήταν στραμμένα στο ετήσιο Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018», που οργάνωσε για 23ο συναπτό έτος το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), το διήμερο 22 & 23 Νοεμβρίου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην Αθήνα. Η εντυπωσιακή επιτυχία του Συνεδρίου-Ορόσημο για τα ενεργειακά πράγματα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, οφείλεται στην εντυπωσιακή συμμετοχή προσωπικοτήτων και ειδημόνων του κλάδου και στα όσα σημαντικά παρέθεσαν στις ομιλίες τους.

Μία από τις πλέον περιεκτικές παρουσιάσεις, στο πλαίσιο της ιδιαίτερα σημαντικής 4ης Συνεδρίας του 23ου Ετήσιου Συνεδρίου "Ενέργεια & Ανάπτυξη" ήταν εκείνη του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανούσου Μανουσάκη.

Ο κ. Μανουσάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την υλοποίηση της, κρίσιμης για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ χαρακτήρισε καθοριστικό παράγοντα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, Αττική-Κρήτη, την εταιρεία ειδικού σκοπού, «Αριάδνη Interconnection», που δημιούργησε για αυτό το σκοπό, ο ΑΔΜΗΕ και η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, "θα δικαιώσει το όνομά της, αφού έχει ήδη αρχίσει να ξετυλίγει τον μίτο μιας διασύνδεσης υψηλότατων τεχνικών και οικονομικών απαιτήσεων, ενός στρατηγικού έργου υποδομής για τη χώρα μας που έχει ως ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022".

«Μιλάμε για το μεγαλύτερο επενδυτικό project που «τρέχει» αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, συνολικού ύψους άνω του 1,3 δισ. ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μανουσάκης και πρόσθεσε: «Όταν τελειώσει η λεγόμενη μικρή διασύνδεση, θα καταρρίψει το ρεκόρ της μεγαλύτερης σε μήκος καλωδιακής διασύνδεσης εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο.» Ο κ. Μανουσάκης υπενθύμισε στο ακροατήριό του, πως πέρυσι, στο ίδιο Συνέδριο του ΙΕΝΕ είχε αναφερθεί στο ρόλο που φιλοδοξεί να διαδραματίσει ο ΑΔΜΗΕ στην πορεία μετασχηματισμού της ελληνικής αγοράς ενέργειας, με την ταχεία υλοποίηση των διασυνδέσεων που περιλαμβάνονται στο επενδυτικό του πρόγραμμα και υποστήριξε ότι έχουν γίνει άλματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ ανέφερε, επίσης, ότι από τις διασυνδέσεις αυτές θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, αφού, με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η ομαλή και σταθερή ηλεκτροδότηση των νησιών σε βάθος χρόνου, μειώνεται η περιβαλλοντική επιβάρυνση χάρη στη σταδιακή παύση της λειτουργίας των αυτόνομων θερμικών σταθμών παραγωγής, περιορίζεται το βάρος των χρεώσεων ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών, που ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση και αξιοποιείται το πλούσιο αιολικό δυναμικό των νησιών.

Ο Μανούσος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ υπήρξε, έως την ανάληψη των καθηκόντων του ∆ιευθυντής & νόµιµος εκπρόσωπος των ανώνυµων εταιρειών ειδικού σκοπού, OTE Rural North & OTE Rural South. Στο παρελθόν διετέλεσε µέλος του ∆.Σ. της ΟΤΕ Α.Ε. και έχει εργαστεί σε διοικητικές θέσεις στον όµιλο ΟΤΕ.

To 2015 διετέλεσε Γενικός Γραµματέας του Υπουργείου Οικονοµίας, Υποδοµών, Ναυτιλίας & Τουρισµού. Κατά τη διάρκεια της θητείας του διετέλεσε µέλος του ∆.Σ. της Black Sea Trade & Development Bank. Από το 2012 έως το 2014 ήταν επιστηµονικός συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων για θέµατα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Έχει  επίσης, διατελέσει σύµβουλος σε τηλεπικοινωνιακά έργα για δηµόσιους και ιδιωτικούς φορείς µεταξύ των οποίων είναι η ∆ΕΗ Α.Ε., η Αττική Οδός Α.Ε και το Πανεπιστήµιο Ιονίων Νήσων και παρείχε συµβουλευτικές υπηρεσίες στην Αττικές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε. για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Είναι ∆ιδάκτωρ και διπλωµατούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Την περίοδο 2005-2006 θήτευσε ως Λέκτορας στο Πανεπιστήµιο Πειραιώς και την περίοδο 2007-2010 δίδασκε σε σεµινάρια της OTE Academy. Συµµετείχε στη σχεδίαση του βραβευµένου από το Metro Ethernet Forum, µητροπολιτικού δικτύου Ethernet, καθώς και σε ευρωπαϊκά και ελληνικά ερευνητικά προγράµµατα, ενώ έχει δηµοσιεύσει invited paper στο Journal of Lightwave Technology.