Νέα Κρίση στα Βαλκάνια: Ρωσία -Σερβία Αντιδρούν στη Δημιουργία Τακτικού Στρατού στο Κόσοβο

Νέα Κρίση στα Βαλκάνια: Ρωσία -Σερβία Αντιδρούν στη Δημιουργία Τακτικού Στρατού στο Κόσοβο
energia.gr
Παρ, 14 Δεκεμβρίου 2018 - 18:35

Η Μόσχα θεωρεί ότι η απόφαση της Βουλής του Κοσόβου για τη δημιουργία στρατού συνιστά παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγκυμονεί κινδύνους αποσταθεροποίησης για την περιοχή, ενώ καλεί την Αποστολή του ΟΗΕ να διαλύσει τους όποιους ένοπλους σχηματισμούς των Κοσοβάρων. Σέρβοι του Κοσόβου πραγματοποίησαν διαδήλωση στο κέντρο της Πρίστινα διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η απόφαση αυτή μπορεί να οξύνει την κατάσταση στα Βαλκάνια και να οδηγήσει εκ νέου σε ένοπλες συγκρούσεις.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του αναφέρει ότι η Ρωσία θεωρεί ότι η Αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο «είναι υποχρεωμένη να λάβει μέτρα για την αποστρατιωτικοποίηση και διάλυση οποιωνδήποτε ένοπλων τμημάτων των Κοσοβάρων».

Επίσης, επισημαίνει ότι «η δημιουργία στρατού του μη αναγνωρισμένου Κοσόβου συνιστά παραβίαση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγκυμονεί την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή».

Στην ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στην απόφαση που πήρε σήμερα η Βουλή στην Πρίστινα, επισημαίνει ότι «η πρωτοβουλία αυτή υπήρξε ωμή παραβίαση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα προκαλέσει σοβαρή όξυνση της κατάστασης στα Βαλκάνια και εγκυμονεί υποτροπή των ένοπλων συγκρούσεων στην περιοχή».

Η κυβέρνηση του Βελιγραδίου χαρακτηρίζει το υπό σχεδιασμό στράτευμα του Κοσόβου ως «κατακτητικό στρατό, με αποστολή την εθνοκάθαρση των Σέρβων από το βόρειο Κόσοβο». Την περασμένη εβδομάδα, η πρωθυπουργός της Σερβίας Ανα Μπίρναμπιτς είπε ότι ελπίζει «να μη χρειασθεί ποτέ να χρησιμοποιήσουμε τον στρατό μας, αλλά επί του παρόντος αυτή είναι μία από τις επιλογές μας».

Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση της Πρίστινα επέβαλε δασμούς ύψους 100% στις εισαγωγές σερβικών προϊόντων, σε αντίποινα για τις σερβικές πιέσεις που οδήγησαν στην απόρριψη της υποψηφιότητας του Κοσόβου για ένταξή του στην Ιντερπόλ.

Με την προοπτική δημιουργίας στρατού του Κοσόβου έχει διαφωνήσει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτηρίζοντας τα σχέδια της Πρίστινας «άκαιρα, αντίθετα προς τις συστάσεις πολλών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και ικανά να επιφέρουν αρνητικές συνέπειες για τις ενταξιακές προοπτικές του Κοσόβου στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ».

Ο νέος στρατός του Κοσόβου θα διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό 98 εκατ. ευρώ, 5.000 άνδρες καθώς και 3.000 εφέδρους. Ο οπλισμός του θα είναι ελαφρύς, κατάλληλος για την αντιμετώπιση κρίσεων περιορισμένης κλίμακας και για την παροχή βοήθειας σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.