Κυκλοφόρησε το Πρώτο Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο της Κινεζικής Xpen Motors

Κυκλοφόρησε το Πρώτο Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο της Κινεζικής Xpen Motors
energia.gr
Παρ, 14 Δεκεμβρίου 2018 - 15:12

Το νέο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο της κινεζικής εταιρείας εντείνει τον ανταγωνισμό με τους δυτικούς κατασκευαστές. Το στοίχημα είναι να πεισθούν οι καταναλωτές ότι  κινεζική τεχνολογία αυτοκινήτων δεν υστερεί σε ποιότητα.  

Οι πωλήσεις του ηλεκτρικού και αυτόνομου SUV XPeng G3 ξεκίνησαν την Τετάρτη, στην Κίνα, με τις τιμές του να κυμαίνονται μεταξύ 29.000 και 41.000 δολαρίων, δηλαδή, σχεδόν το 1/3 της τιμής πώλησης του Tesla Model X, στην εγχώρια χώρα. Σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος, η XPeng ανέθεσε την παραγωγή του G3 σε εξωτερικό συνεργάτη, την Κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, Haima.

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία που κατάφερε να συγκεντρώσει σημαντικά κεφάλαια, που αγγίζουν τα 800 εκατομμύρια δολάρια ιδρύθηκε στα μέσα του 2014. Το ηλεκτρικό SUV παρουσιάστηκε επίσημα στην τελευταία έκθεση Consumer Electronics Show (CES 2018) που έγινε στο Λας Βέγκας. Πρόκειται για όχημα με εντυπωσιακή σχεδίαση, το οποίο οι άνθρωποι της εταιρείας τοποθετούν ευθέως απέναντι στο Tesla Model X.

Ξεχωρίζει για το τεράστιο παρμπρίζ που εκτείνεται μέχρι το σαλόνι των επιβατών, ενώ στο πάνω μέρος του δεσπόζει μια κάμερα 360 μοιρών για να καταγράφει, όπως αναφέρει ο κατασκευαστής, τις εμπειρίες από τις διαδρομές και τα ταξίδια.

To G3 είναι εφοδιασμένο επίσης με 10 κάμερες και 15 αισθητήρες που το καθιστούν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η XPeng ως «το πιο ισχυρό αυτόνομο όχημα ανάμεσα σε όλα τα κινεζικά brands».

Οι δοκιμές του XPeng G3 ξεκίνησαν το 2016. Ο ηλεκτροκινητήρας του αποδίδει περίπου 190 hp, ενώ η αυτονομία του οχήματος θα προσεγγίζει τα 300 χιλιόμετρα. Διαθέτει μόνιμη τετρακίνηση, ενώ χρειάζεται 5,6 δευτερόλεπτα για να αναπτύξει ταχύτητα 0-100km/h.