Αν και ο αριθμός των έργων που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς ΑΠΕ που πραγματοποιήθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τη Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου, ήταν περιορισμένος, η σημαντική μείωση των τιμών -τόσο στα αιολικά, όσα και στα φωτοβολταϊκά- δείχνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον κλάδο αυτό.

Ενδεικτική του κλίματος αποτελεί και η δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ανέφερε:

«Η διαγωνιστική διαδικασία οδήγησε σε νέα σημαντική μείωση τιμών στις επενδύσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών, σε σύγκριση με τον προηγούμενο διαγωνισμό του Ιουλίου 2018. Όπως η προηγούμενη, έτσι και αυτή η δημοπρασία απέδειξε ότι η αποκλιμάκωση του κόστους παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση των δράσεων για τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Δικαιολογείται, λοιπόν, η επιλογή μας να υιοθετήσουμε φιλόδοξους στόχους αύξησης του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, όπως αυτοί έχουν αποτυπωθεί και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με ορίζοντα το 2030, καθώς το κόστος των ΑΠΕ μπορεί, πλέον, να συγκριθεί ευθέως με εκείνο των συμβατικών καυσίμων».

 

Αιολικά έργα

Στο διαγωνισμό της Δευτέρας συμμετείχαν αιολικά έργα μεγαλύτερα των 3 MW και μικρότερα των 50 MW. Συνολικά, συμμετείχαν 14 έργα ισχύος 281,65 MW που διεκδικούσαν τη δημοπρατούμενη ισχύ των 160,94 MW, με τιμή εκκίνησης τα 79,77 €/MWh.

Το ‘πράσινο φως’ έλαβαν, μεταξύ άλλων, έργα των ΤΕΡΝΑ, VOLTERRA, ΡΟΚΑΣ και EDPR (Πορτογαλία).

Η πτώση των τιμών για τα αιολικά ήταν σημαντική, με τη χαμηλότερη τιμή της δημοπρασίας να διαμορφώνεται κοντά στα 55 €/MWh και την υψηλότερη περίπου στα 65 €/MWh, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον αιολικό τομέα της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό του Ιουλίου οι τιμές κινήθηκαν από 68,18 €/MWh έως 71,93 €/MWh.

 

‘Μικρά’ φωτοβολταϊκά έργα

Στο διαγωνισμό της Δευτέρας συμμετείχαν τα λεγόμενα ‘μικρά’ φωτοβολταϊκά έργα με ισχύ μικρότερη του 1 MW. Συνολικά, συμμετείχαν 180 έργα ισχύος 102,19 MW που διεκδικούσαν τη δημοπρατούμενη ισχύ των 61,95 MW, με τιμή εκκίνησης τα 81,71 €/MWh.

Η χαμηλότερη τιμή της δημοπρασίας φέρεται να διαμορφώθηκε κοντά στα 64 €/MWh, ενώ στο διαγωνισμό του Ιουλίου οι τιμές κινήθηκαν από 75,87 €/MWh έως 80 €/MWh.

 

‘Μεγάλα’ φωτοβολταϊκά έργα

Στο διαγωνισμό της Δευτέρας συμμετείχαν, τέλος, τα λεγόμενα ‘μεγάλα’ φωτοβολταϊκά έργα με ισχύ μεγαλύτερη του 1 MW και μικρότερη των 20 MW. Συνολικά, συμμετείχαν 27 έργα ισχύος 151,32 MW που διεκδικούσαν τη δημοπρατούμενη ισχύ των 86,47 MW, με τιμή εκκίνησης τα 71,91 €/MWh.

Η χαμηλότερη τιμή της δημοπρασίας φέρεται να διαμορφώθηκε κοντά στα 63 €/MWh και η υψηλότερη περίπου στα 71,9€/MWh, ενώ στο διαγωνισμό του Ιουλίου οι αντίστοιχες τιμές κινήθηκαν από 62,97 €/MWh έως 71 €/MWh.