Ο Dr. Narsi Ghorban στο "Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018": Αναλύοντας το Ρόλο του Ιράν στα Ενεργειακά Δρώμενα της Μ. Ανατολής και του Περσικού

Ο Dr. Narsi Ghorban στο Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018: Αναλύοντας το Ρόλο του Ιράν στα Ενεργειακά Δρώμενα της Μ. Ανατολής και του Περσικού
energia.gr
Τρι, 11 Δεκεμβρίου 2018 - 21:17

Με τα βλέμματα της ελληνικής ενεργειακής κοινότητας και όχι μόνο, να στρέφονται, το διήμερο 22-23 Νοεμβρίου 2018, στο Ετήσιο Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη», που διοργάνωσε για 23η συναπτό έτος το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) 

στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην Αθήνα, με την εντυπωσιακή συμμετοχή προσωπικοτήτων και ειδικών του κλάδου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό μία από τις κομβικές ομιλίες ήταν εκείνη του Dr. Narsi Ghorban, Γραμματέα της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), από την Τεχεράνη.

Ο Dr. Ghorban, μιλώντας κατά την πρώτη Συνεδρία του εμβληματικού, για την Ελλάδα, Ετήσιου Εθνικού Συνεδρίου του ΙΕΝΕ, ανέδειξε το ρόλο που διαδραματίζει το Ιράν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου.

Ο Γραμματέας της ιρανικής Επιτροπής του ICC έκανε ειδική μνεία στην ομάδα των χωρών με συνολικά αποθέματα άνω των 300 δισ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου, σε υδρογονάνθρακες, στην οποία επικεφαλής είναι το Ιράν με 371 δισ. βαρέλια, με την Βενεζουέλα και την Ρωσική Ομοσπονδία να ακολουθούν, με 344 και 342 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, αντιστοίχως.

Το Ιράν, είπε ο Dr. Ghorban διαθέτει τα τέταρτα σε όγκο πετρελαϊκά αποθέματα, παγκοσμίως, ενώ είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός αργού και φυσικού αερίου. Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί στο νέο πενταετές πλάνο της Τεχεράνης που αποσκοπεί στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και θα απαιτήσει τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια σε νέες επενδύσεις στον κλάδο, όπως τόνισε.

Τέλος, επέκρινε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της χώρας του, υποστηρίζοντας πως δεν βασίζονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και κατέληξε με την πρόβλεψη πως η Δυτική Ασία μπορεί να μετατραπεί σε βασικό προμηθευτή του υπόλοιπου πλανήτη, με αργό και φυσικό αέριο, καθώς διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αλλά επεσήμανε πως αντιμετωπίζει σοβαρά γεωπολιτικά προβλήματα.

Ο Dr. Narsi Ghorban είναι Managing Director της Narkangan Gas to Liquid International Co., εκτελεί καθήκοντα Προέδρου στην Doran Energy, ενώ διευθύνει το International Institute for Caspian Studies (IICS). Επίσης, είναι Γραμματέας της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, της ιρανικής επιτροπής του ICC. Eργάζεται, επίσης, ως ανεξάρτητος ενεργειακός σύμβουλος στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ιράν, από το 1979 και έχει συνεργαστεί, υπό την ίδια ιδιότητα, με αρκετούς οργανισμούς και διεθνείς εταιρείες όπως ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC).

Έχει, ακόμη, συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Πολιτικών και Διεθνών Σπουδών, το Ινστιτούτο Διεθνών Ενεργειακών Μελετών και με πολλές ιρανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υδρογονανθράκων. 

Ο Dr. Ghorban είναι μέλος του Ινστιτούτου Ενέργειας, μέλος του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και επιστημονικές εργασίες σε διάφορα διεθνή περιοδικά. Κατέχει πτυχίο B.Sc. από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, M.Phil από το Πανεπιστήμιο Brunel του Ηνωμένου Βασιλείου και Ρh.D. στα οικονομικά του πετρελαίου, από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.