Paula Ceballos-Coloma: Η Στρατηγική της ΕΕ για την Ενεργειακή Μετάβαση από την Policy Officer της DG Energy στο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018»

Paula Ceballos-Coloma: Η Στρατηγική της ΕΕ για την Ενεργειακή Μετάβαση από την Policy Officer της DG Energy στο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018»
energia.gr
Τρι, 4 Δεκεμβρίου 2018 - 20:40

Στην πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα πρώτη συνεδρία του Ετήσιου Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη», του  κορυφαίου ενεργειακού event στην Ελλάδα που διοργάνωσε για 23ο έτος το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), το διήμερο 22-23 Νοεμβρίου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην Αθήνα, η κα. Paula Ceballos-Coloma, Policy Officer της DG Energy, στις Βρυξέλλες, παρουσίασε τη στρατηγική της Ε.Ε. για την ενεργειακή μετάβαση.

Η κα. Ceballos-Coloma εξήγησε διεξοδικά, στο πολυπληθές ακροατήριο του Συνεδρίου, γιατί είναι αναγκαίο να ενοποιηθεί η ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ευοδωθεί το φιλόδοξο σχέδιο, ενώ αποσαφήνισε σε ποιό στάδιο βρίσκεται η Ένωση στην πορεία προς αυτή την κατεύθυνση. 

Η αξιωματούχος της Κομισιόν, αναφέρθηκε, στους  αντικειμενικούς στόχους που πρέπει να εκπληρώσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με χρονικό ορίζοντα το 2030 και το 2050, ενώ επισήμανε πως  περισσότερη ενέργεια από ΑΠΕ απαιτεί  και αυξημένα επίπεδα διαφοροποίησης     της παραγωγής.

«Η ηλεκτροπαραγωγή με ΑΠΕ είναι λιγότερο προβλέψιμη και τούτο ορθώνει ανησυχίες στο επίπεδο της ασφάλειας της τροφοδοσίας, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη ευχέρεια, με μια ευρύτερα μεταρρυθμισμένη, διασυνδεδεμένη και εναρμονισμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά η κα. Ceballos-Coloma.

Και κατέληξε, λέγοντας πως: «στην Κομισιόν επιθυμούμε να πετύχουμε τους αντικειμενικούς στόχους μας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ όχι μόνο κατά τον πιο ασφαλή, αλλά και με τον πιο οικονομικά αποδοτικό τρόπο».

Η κα. Paula Ceballos-Coloma είναι Policy Officer του Unit 2, της DG Energy, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες, με αρμοδιότητα την παρακολούθηση, υποστήριξη και εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών για τις αγορές χονδρικής, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου καθώς και των κωδικών δικτύων (CACM, FCA).

Επίσης, είναι υπεύθυνη για την εκπόνηση και διαχείριση της έκδοσης των δεσμευτικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (εξαιρέσεις από τους κανόνες ανταγωνισμού, πιστοποιήσεις φορέων εκμετάλλευσης δικτύου κ.λπ.), καθώς και για την αξιολόγηση των εθνικών ενεργειακών πολιτικών και νομοθεσίας της Ελλάδας, ως προς τη συμβατότητά τους με το δίκαιο της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, από τον Νοέμβριος του 2010, έως τον Απρίλιο του 2016 εργάστηκε στο τμήμα Διεθνούς ανάπτυξης επιχειρήσεων, Υποβολής προσφορών και συμβάσεων για την ενέργεια, στην Gas Natural Fenosa Engineering, στην Μαδρίτη, ενώ  καθοδήγησε, συντόνισε και επόπτευσε την προετοιμασία των διεθνών προτάσεων για ενεργειακά έργα, κυρίως για πολυμερή ιδρύματα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Παγκόσμια Τράπεζα κ.λπ.).

Σπούδασε Οικονομία και Πολιτική στην Σχολή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ κατέχει Μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.