Η Αποθήκευση Ενέργειας η Επόμενη Επανάσταση: Στα 620 δισ. Δολάρια Έως το 2040 οι Επενδύσεις στον Τομέα

Η Αποθήκευση Ενέργειας η Επόμενη Επανάσταση: Στα 620 δισ. Δολάρια  Έως το 2040 οι Επενδύσεις στον Τομέα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 27 Νοεμβρίου 2018 - 15:50

Η παγκόσμια αγορά αποθήκευσης ενέργειας θα αυξηθεί στα 942 γιγαβάτ έως το 2040, αντλώντας περισσότερα από 620 δισ. δολάρια σε επενδύσεις, όπως προβλέπει το Ίδρυμα Νέας Ενέργειας του Bloomberg. 

Τούτο θα καταστεί δυνατό, σε μεγάλο βαθμό, από το γεγονός ότι η συνολική ικανότητα παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας, αναμένεται να ξεπεράσει την αντίστοιχη του φυσικού αερίου, λίγο μετά το 2040, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτές οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που λειτουργούν διακοπτόμεα, υπό την έννοια οως δεν παράγουν ηλεκτρική ενέργεια σε συνεχή βάση, όπως μετά τη δύση του ηλίου, ή όταν η ένταση των ανέμων είναι χαμηλή, θα απαιτήσουν συστήματα με υψηλές δυνατότητες αποθήκευσης ώστε να γίνουν οικονομικά βιώσιμες.

Τα ηλεκτρικά οχήματα που κινούνται με μπαταρίες, θα αποτελέσουν, πρφανώς, τον κυριότερο παράγοντα ανάπτυξης του τομέα, καθώς ο παγκόσμιος στόλος ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνεται με ετήσια ποσοστά της τάξης του 52%, την τελευταία πενταετία. Σήμερα κυκλοφορούν τρία εκατομμύρια ηλεκτροκίνητα οχήματα στους δρόμους, με περίπου 1,2 εκατομμύρια από αυτά να έχουν πουληθεί μόνο το 2017, αριθμός που  αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1,5% των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων, το περασμένο έτος.

Η κάθετη μείωση του κόστους των μπαταριών ιόντων λιθίου αποτελεί τη βασική αιτία για τις εντεινόμενες απαιτήσεις στον κλάδο της αποθήκευσης μπαταριών. Τα ιόντα λιθίου αποτελούν την κορυφαία τεχνολογία αποθήκευσης μπαταριών έως σήμερα, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι αρχίζουν να αναπτύσσονται και εναλλακτικές λύσεις. Η τιμή των μπαταριών ιόντων λιθίου μειώθηκε κατά 80% μεταξύ 2010 και 2017, ενώ το κόστος προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά ακόμη 52% την περίοδο 2018 -2030.

Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Αυστραλία, Νότια Κορέα και Ηνωμένο Βασίλειο πρωτοπορούν στην αγορά αποθήκευσης ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας τα δύο τρίτα της εγκατεστημένης δυναμικότητας, έως το 2040.

Το κύριο εμπόδιο για την πήρη ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι το κόστος, καθώς εξακολουθεί να είναι απαγορευτικά υψηλό και η τεχνολογία δεν έχει ακόμη εξελιχθεί ώστε να καλύπτει έργα μεγάλης κλίμακας. Ωστόσο, καθώς οι μπαταρίες συνεχίζουν να διεισδύουν στον ενεργειακό τομέα, οι αγορές και οι κανονισμοί αναμένεται να προσαρμοστούν αναλόγως. Αυτή η κλιμάκωση θα συνεχίσει να συμβάλει στη μείωση των τιμών, με απότοκο την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων στον κλάδο, όπως προβλέπουν οι αναλυτές του Bloomberg.