23ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018»: Αυλαία για το Συνέδριο- Θεσμός του ΙΕΝΕ

23ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018»: Αυλαία για το Συνέδριο- Θεσμός του ΙΕΝΕ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Σαβ, 24 Νοεμβρίου 2018 - 09:10

Έπεσαν, χθες το βράδυ, οι τίτλοι τέλους για το φετινό 23ο ετήσιο Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018», που αποτελεί το κορυφαίο βήμα από το οποίο προβάλλονται όλες οι σημαντικές εξελίξεις στον ενεργειακό κλάδο της Ελλάδας και των Βαλκανίων και διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) το διήμερο 22-23 Νοεμβρίου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην Αθήνα. Στην 6η και τελευταία Συνεδρία, που είχε ως βασικό θέμα «Ενεργειακή Αποδοτικότητα, Έξυπνα Κτίρια και Έξυπνες Πόλεις» και απετέλεσε, κατά κοινή ομολογία, το «απαύγασμα» του διήμερου event, οι βασικοί ομιλητές παρέθεσαν μια σειρά καίριων απόψεων, στοιχείων και πληροφοριών για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στο κτιριακό περιβάλλον, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, την ηλεκτροκίνηση στις Μεταφορές και την ψηφιοποίηση στην Ενέργεια.

Την ιδιαίτερα σημαντική Συνεδρία συντόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας και Γενιικός Γραμματέας του ΙΕΝΕ και σε αυτή πέρασαν από το βήμα των ομιλητών προσωπικότητες όπως είναι η κα. Σοφία Πολιτοπούλου, Διευθύντρια Κλάδου Ρυθμιστικών Θεμάτων του ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Σπύρος Κιαρτζής, Director Alternative Energy Sources and New Technologies του ομίλου ΕΛΠΕ, ο Δρ. Γιώργος Αγερίδης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης, Διεύθυνση Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΚΑΠΕ, ο Δρ. Παναγιώτης Κτενίδης, Καθηγητής στο Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η Δρ. Αθανασία Αλωνιστιώτη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Δημήτρης Μεζαρτάσογλου, Διευθυντής Μελετών του ΙΕΝΕ.

Μεταξύ των πολύ σημαντικών θεμάτων που απασχόλησαν την 6η Συνεδρία, η κα. Πολιτοπούλου εξέθεσε το ζήτημα των ρυθμιστικών παραμέτρων που αφορούν στις αρμοδιότητες του ΔΕΔΔΗΕ και αφορούν στη διαχείριση του  Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας και στη Διαχείριση των αγορών των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών.  

Ο κ. Κιαρτζής, από την πλευρά του, επισήμανε πως οι νέες τεχνολογίες θα επηρεάσουν τη ζήτηση συμβατικών καυσίμων, ενώ ανέφερε πως για τα ΕΛΠΕ, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι κενό γράμμα, αλλά γίνεται πράξη. Το ανώτερο στέλεχος του μεγαλύτερου ενεργειακού ομίλου στη χώρα, είπε, ακόμη, πως η ψηφιοποίηση και οι επενδύσεις στην καινοτομία συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Από του βήματος των ομιλητών, ο Δρ. Αγερίδης εξέθεσε όλο το φάσμα της διασύνδεσης ανάμεσα στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα και στην Ηλεκτροκίνηση στις Μεταφορές. Αναλύοντας τη συμβολή του τομέα των Μεταφορών στις εκπομπές ρύπων, παρουσίασε στοιχεία στα οποία φαίνεται πως τα αυτοκίνητα συμβάλουν σε ποσοστό 76%, η πολιτική αεροπορία κατά 12%, η ναυτιλία κατά 10%, ενώ οι σιδηρόδρομοι σε ποσοστό μόλις 2%. Επισήμανε, ακόμη, πως ο εξηλεκτρισμός όλων των δραστηριοτήτων αποτελεί μονόδρομο και συμπέρανε πως οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας συνιστούν κρίσιμο παράγοντα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Πολύ σημαντική ήταν η τοποθέτηση του επόμενου ομιλητή. Ο Δρ. Κτενίδης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ενίσχυσης υποδομών για τη δημιουργία έξυπνων νησιών στο Αιγαίο, που περιλαμβάνει την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας και την ασφάλεια με την αξιοποίηση των ΑΠΕ και κατάλληλων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων με μικρές μονάδες αφαλάτωσης –επισημαίνοντας ότι η εν λόγω δραστηριότητα απαιτεί υψηλές καταναλώσεις ενέργειας – καθώς και την ανάπτυξη έξυπνων ενεργειακών, βέλτιστων λύσεων για την αναβάθμιση της ενεργειακής κλάσης των δημοτικών και των δημόσιων κτηρίων, με στοχευμένες, περιβαλλοντικά συμβατές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Ακόμη, το πρόγραμμα που εκπονήθηκε από τετραμελή ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής, περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των αστικών απορριμμάτων και των υγρών αποβλήτων, με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, καθώς και την υποστήριξη των προσπαθειών για την ηλεκτροκίνηση, με αξιοποίηση των ΑΠΕ και τον περιορισμό των πετρελαϊκών εισαγωγών.

Η Δρ. Αθανασία Αλωνιστιώτη με την παρουσίασή της προσέφερε τη διάσταση της τεχνολογίας της εφαρμογής δικτύων 5ης γεννιάς και τη διαχείριση δικτύων μέσω της χρήσης των Big Data, επισημαίνοντας πως οι δύο κλάδοι, πληροφορικής και ενεργειακής αποδοτικότητας, διαθέτουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Μεζαρτάσογλου, παρουσίασε κρίσιμα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις πολύ σημαντικές μελέτες του ΙΕΝΕ, για την ενεργειακή αυτονομία του Καστελλορίζου και την Ηλεκτροκίνηση, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα απέχει μακράν από το να υιοθετήσει το στόχο της Ε.Ε για τα Η/Ο, αφού η πρόοδος που έχει καταγάγει στον τομέα, είναι τουλάχιστον αναιμική.

«Οι αριθμοί είναι αδιάψευστος μάρτυρας της κατάστασης για την ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά. «Ενώ η κοινοτική οδηγία 2014/94/ ΕΕ προβλέπει την εγκατάσταση 13.000 σταθμών φόρτισης σε όλη την ελληνική επικράτεια, έως το 2020, εμείς έχουμε εγκατεστημένους λιγότερους από 50», κατέληξε ο Διευθυντής Μελετών του ΙΕΝΕ.

Τις εργασίες του κορυφαίου συνεδρίου για τον ενεργειακό τομέα έκλεισε με μια σύνοψη των πεπραγμένων του διημέρου, ο κ. Κωστής Σταμπολής, Αντιπρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης.