Βλέπουν οι αστροναύτες ή οι κοσμοναύτες όνειρα στο Διάστημα και μάλιστα εκείνοι οι οποίοι βρίσκονται για μεγάλες χρονικές περιόδους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό; Η απάντηση στο ερώτημα είναι καταφατική.

 Όχι μόνο βλέπουν όνειρα, αλλά απο εκείνα που δεν τα ξεχάσουν ποτέ! Αυτά υποστηρίζουν παλιοί και έμπειροι Ρώσοι κοσμοναύτες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε απευθείας επικοινωνία με τους χρήστες του ρωσικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης VKontakte, ο εν ενεργεία κοσμοναύτης, Σεργκεί Προκόπιεφ ο οποίος βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. 

«Μου είχαν πει οι παλιοί συνάδελφοι μου οι οποίοι είχαν ήδη τέτοιες εμπειρίες, ότι οπωσδήποτε θα δεις κάποιο όνειρο που δεν θα το ξεχάσεις. Έτσι είδα κι εγώ ότι επέστρεψα στη Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για Σαββατοκύριακο και την Δευτέρα θα έπρεπε να επιστρέψω στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκανούρ για να κάτσω και πάλι στο διαστημόπλοιο και να γυρίσω πίσω, αλλά το έχασα. Γελούσα με τον εαυτό μου, στη συνέχεια, αλλά πράγματι αυτό συνέβη στο όνειρο μου» δήλωσε ο Προκόπιεφ, προσθέτοντας ότι δεν πρόφθασε την εκτόξευση του διαστημοπλοίου όπως και οι άλλοι κοσμοναύτες που είδαν το ίδιο όνειρο.

Απαντώντας στο ερώτημα ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον όνειρο που είδε κατά την διάρκεια της παραμονής του στον Διεθνή Σταθμό, ο Προκόπιεφ είπε ότι «τα όνειρα που βλέπει κανείς εδώ πάνω, τα θυμάται για πάντα, ίσως επειδή ο ύπνος που κάνουμε είναι πολύ βαρύς». Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. «Σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας κοιμάσαι καλύτερα, από ό,τι κοιμάσαι στη Γη. Είναι δύσκολο να θυμηθώ κάποιο όνειρο συγκεκριμένα, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι όλα τα όνειρα που βλέπουμε εδώ στο Διάστημα είναι όνειρα για τη Γη. Δεν θυμάμαι ούτε μια φορά να ονειρεύτηκα, πως πετάω μέσα στον Σταθμό».

Οι χρήστες του VKontakte στην απευθείας σύνδεση με τον Ρώσο κοσμοναύτη, που πραγματοποιήθηκε επ' ευκαιρία των 20 ετών από τη λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, δεν έχασαν την ευκαιρία να ρωτήσουν τον Προκόπιεφ για το ποιό ζωάκι θα ήθελε να έχει μαζί του, αν του δινόταν η ευκαιρία. «Νομίζω, ότι εδώ πάνω θα μπορούσα να έχω ένα χαμστεράκι» απάντησε αφοπλιστικά ο ίδιος.