Gina Cohen: Η Δυναμική "Φωνή" της Αγοράς Φυσικού Αερίου του Ισραήλ στο 3ο Workshop για Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων του ΙΕΝΕ

Gina Cohen: Η Δυναμική Φωνή της Αγοράς Φυσικού Αερίου του Ισραήλ στο 3ο Workshop για Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων του ΙΕΝΕ
energia.gr
Τετ, 14 Νοεμβρίου 2018 - 20:50

Μία από τις πιο ολοκληρωμένες παρουσιάσεις στο πλαίσιο του 3ου Workshop για Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων (3rd SE Europe Hydrocarbons Upstream Workshop) που διοργανώθηκε, για τρίτη φορά από το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), στις 30/31 Οκτωβρίου στην Αθήνα, ήταν εκείνη της κας. Gina Cohen, Consultant to the Natural Gas Industry, του Ισραήλ

Η κα. Cohen, μιλώντας στο υψηλού επιπέδου Workshop του ΙΕΝΕ, που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε. (ΕΔΕΥ), επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου του Ισραήλ, αναφερόμενη στις δυνατότητες που προσφέρουν για τη χώρα τα νέα μεγάλα πεδία φυσικού αερίου, Leviathan και Karish, τα οποία βρίσκονται σε βάθη 5.095 και 5.260 μέτρων αντιστοίχως.

Η κα. Cohen παρέθεσε στοιχεία για την προβλεπόμενη ζήτηση και προσφορά φυσικού αερίου από αυτά  τα κοιτάσματα, με χρονικό ορίζοντα την περίοδο 2018-2040, ενώ προέβη και σε μια ανασκόπηση της έρευνας και ανακάλυψης υπεράκτιων υδρογονανθράκων στο Ισραήλ, που ξεκίνησε το 2003 με το πεδίο Mari B και συνεχίστηκε, μια δεκαετία αργότερα, με το πεδίο Tamar.

Τέλος, η κα. Cohen αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που προσφέρει ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, σε συνάρτηση με τις προβλεπόμενες πωλήσεις σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 4.500 μεγαβάτ, δίνοντας έμφαση στο ισχυρό ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει τουρκικές εταιρείες.

Η Gina Cohen εργάζεται ως σύμβουλος της βιομηχανίας φυσικού αερίου του Ισραήλ και της Παλαιστίνης από την ημέρα που ξεκίνησε η υπεράκτια έρευνα για υδρογονάνθρακες, πριν από 20 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συμμετείχε σε έργα που καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα φυσικού αερίου. Είναι λέκτορας στο M.Sc. Program for Petroleum Engineers,  σύμβουλος σε διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, και συντάκτρια του εβραϊκού ενεργειακού λεξικού (www.hebrewenergy.com) που χρησιμοποιείται από όλους τους επαγγελματίες του ισραηλινού τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων, σε εξειδικευμένα διεθνή περιοδικά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.