Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ εκδηλώθηκε στο πλαίσιο των ανταγωνιστικών διαδικασιών που διοργανώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Ωστόσο, από τις αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η προθεσμία για την κατάθεση των οποίων εξέπνευσε τη Δευτέρα, προκύπτει ότι, παρά το ότι σε όλες τις κατηγορίες έργων το ενδιαφέρον υπερβαίνει την ισχύ που διαθέτει η ΡΑΕ, σε καμία κατηγορία δεν καλύπτεται η ρήτρα του 75% που τέθηκε για κατοχύρωση του ανταγωνισμού, σύμφωνα με την οποία η ισχύς που θα δημοπρατηθεί τελικά ανά κατηγορία θα διαμορφωθεί στο επίπεδο που απαιτείται προκειμένου το ποσοστό συμμετοχής να είναι τουλάχιστον 75% υψηλότερο από την δημοπρατούμενη ισχύ.

Έτσι, η τελική δημοπρατούμενη ισχύς θα διαμορφωθεί αφού εξεταστούν ως προς τις τυπικές προϋποθέσεις οι αιτήσεις που υπεβλήθησαν τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοπρασίες θα πραγματοποιηθούν στις 10 Δεκεμβρίου και διεξάγονται ξεχωριστά για τρεις κατηγορίες έργων: φωτοβολταϊκά ισχύος έως 1 μεγαβάτ, φωτοβολταϊκά 1 - 20 μεγαβάτ και αιολικά 3 - 50 μεγαβάτ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΡΑΕ το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ανά κατηγορία έχει ως εξής:

  • Κατηγορία Ι (φωτοβολταϊκά ισχύος έως 1 μεγαβάτ): Αριθμός έργων: 204, Συνολική Ισχύς: 114,61 MW. Σύμφωνα με την προκήρυξη η Μέγιστη Δημοπρατούμενη Ισχύς είναι 94MW, και η τιμή εκκίνησης 81,71 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Κατηγορία ΙΙ (φωτοβολταϊκά 1 - 20 μεγαβάτ): Αριθμός έργων: 27, Συνολική Ισχύς: 151,32 MW. Η Μέγιστη Δημοπρατούμενη Ισχύς είναι 100MW και η τιμή εκκίνησης 71,91 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Κατηγορία ΙΙΙ (αιολικά 3 - 50 μεγαβάτ): Αριθμός έργων: 14, Συνολική Ισχύς: 281,65 MW. Η Μέγιστη Δημοπρατούμενη Ισχύς είναι 229MW και η τιμή εκκίνησης 79,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα.