Γ. Σταθάκης: Αίρονται οι Περιορισμοί στο Δίκτυο της Πελοποννήσου Μέσα στο 2019

Γ. Σταθάκης: Αίρονται οι Περιορισμοί στο Δίκτυο της Πελοποννήσου Μέσα στο 2019
του Δημήτρη Αβαρλή
Δευ, 12 Νοεμβρίου 2018 - 08:29

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στη Βουλή, την περασμένη παρασκευή σε σχέση με τους ΤΟΕΒ στην Πελοπόννησο και για τη δυνατότητά τους να παράγουν ενέργεια, σημείωσε πως μέσα στο 2019 θα ολοκληρωθούν οι υποδομές των δικτύων που θα άρουν, όπως είπε, το πρόβλημα του κορεσμού του δικτύου.

Η ολοκλήρωση των έργων θα δώσει τη δυνατότητα σε ΤΟΕΒ της Πελοποννήσου, όπως του ΤΟΕΒ Ήρας-Κουρτακίου, να παράγουν ενέργεια από ΑΠΕ, ισχύος 30MW, εκμεταλλευόμενοι το νόμο 4546/2018. Ωστόσο, όπως επεσήμανε σε ερώτησή του προς τον υπουργό ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γ. Μανιάτης μέχρι σήμερα τα οφέλη της σχετικής ρύθμισης μπορούσαν να τα εκμεταλλευτούν μόνο οι ενεργειακές κοινότητες. Ο κ. Μανιάτης σημείωσε πως θα έπρεπε να υπάρξει μια σχετική πρόβλεψη, έτσι ώστε να ρυθμιστεί το συγκεκριμένο θέμα. Στην απάντησή του ο Γ. Σταθάκης, ανέφερε, πως «υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα στην Πελοπόννησο αποδοχής του νέου θεσμού και ανάπτυξης μεγάλων πρωτοβουλιών. Δημιουργήσαμε γι’ αυτό το μεταβατικό διάστημα, έναν μικρό χώρο στο δίκτυο, ώστε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα πολλών ενεργειακών κοινοτήτων που έχουν αγκαλιάσει τον θεσμό και προωθούν αυτή τη στιγμή τη συγκρότηση τους και τη λειτουργία τους». Ο υπουργός, τέλος, δεν απέκλεισε να υπάρξει σχετική πρόβλεψη, το επόμενο διάστημα, για την ενεργειακή επάρκεια των ΤΟΕΒ.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα το οποίο απασχολεί αρκετούς ΤΟΕΒ είναι τα συσσωρευμένα χρέη τους, κυρίως προς τη ΔΕΗ. Τον περασμένο Ιούνιο ψηφίστηκε σχετική τροπολογία για τη διευκόλυνση της ρύθμισης οφειλών των ΟΕΒ και την ταυτόχρονη προστασία των συνεπών ΟΕΒ. Το θέμα επανέφερε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γ. Μανιάτης, με ερώτησή του στη Βουλή, ζητώντας να γίνει ρύθμιση 50 δόσεων από τη ΔΕΗ προς τους ΤΟΕΒ Ιρίων-Δρεπάνου-Ασίνης, καθώς και τους υπόλοιπους ΤΟΕΒ Αργολίδας για να καταφέρουν οι αγρότες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σημειώνεται πως σε διάστημα μιας τριετίας το χρέος του ΤΟΕΒ Ιρίων-Δρεπάνου –Ασίνης ανέβηκε στα 893.276 ευρώ, από 163.000,726 ευρώ. Τον περασμένο Μάρτιο εξόφλησε το 30% της οφειλής. Οι συγκεκριμένοι ΤΟΕΒ της Αργολίδας κατέθεσαν έκτοτε μελέτη στην οποία πρότειναν αφού καταβάλουν ακόμα ένα 10%, την υπόλοιπη οφειλή να την εξοφλήσουν σε 50 δόσεις. Ο κ. Σταθάκης σχετικά με το θέμα αυτό, τόνισε πως οι διαφορές μεταξύ του ΤΟΕΒ Ιρίων-Δρεπάνου-Ασίνης και της ΔΕΗ είναι πολύ μικρές και εκτίμησε πως θα υπάρξει σύντομα συμφωνία για τον τρόπο εξόφλησης της υπόλοιπης οφειλής. Παράλληλα, τόνισε πως για όσους ΤΟΕΒ δεν ανταποκριθούν στο καθεστώς ρύθμισης το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται. Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός ευελπιστεί πως μέσα από συστηματικό διάλογο θα λυθεί το θέμα.