Πομπέο: Ελλάδα και Τουρκία στις Οκτώ Χώρες που θα Εξαιρεθούν Προσωρινά Από το Εμπάργκο στο Ιρανικό Αργό

Πομπέο: Ελλάδα και Τουρκία στις Οκτώ Χώρες που θα Εξαιρεθούν Προσωρινά Από το Εμπάργκο στο Ιρανικό Αργό
energia.gr
Δευ, 5 Νοεμβρίου 2018 - 16:14

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι προσωρινές εξαιρέσεις για το ιρανικό πετρέλαιο χορηγούνται στην Κίνα, την Ινδία, την Νότια Κορέα, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν, στις οποίες θα επιτρέπεται να συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο

Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι περισσότερες από 20 χώρες έχουν ήδη διακόψει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, μειώνοντας τις ιρανικές εξαγωγές κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι κυρώσεις θα επιταχύνουν την αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας του Ιράν. 

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία με την Τεχεράνη. 

Με τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν να εφαρμόζονται από σήμερα, ο Πομπέο έδωσε έμφαση στις προσπάθειες της κυβέρνησης να τηρήσει μία “σκληρή στάση κατά του Ιράν”.

“Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο ΥΠΕΞ Πομπέο δεν είναι σκληρός στο Ιράν και κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν πράττει το ίδιο”. Ο Πομπέο είπε ότι οι κυρώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, τις οποίες και περιέγραψε ως “τις σκληρότερες κυρώσεις που εφαρμόστηκαν ποτέ σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν”, ώστε να πλήξουν τη βιομηχανία των πετρελαϊκών εξαγωγών της χώρας.

“Έχουμε ήδη μειώσει τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου κατά ποσότητα μεγαλύτερη του ενός εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως. Οι ποσότητες αυτές θα μειωθούν ακόμη περισσότερο”, επεσήμανε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Οι αμερικανικές κυρώσεις επιβάλλονται μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που υπογράφηκε επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Παράλληλα με τη στόχευση ουσιαστικής μείωσης των πετρελαϊκών εξαγωγών της Τεχεράνης, οι αμερικανικές κυρώσεις ασκούν πιέσεις σε άλλες χώρες προκειμένου να διακόψουν τις οικονομικές σχέσεις τους με το Ιράν.

Ο Πομπέο έδωσε έμφαση στην αποτελεσματικότητα της λεγόμενης εκστρατείας “μέγιστης πίεσης” που εφαρμόζει η κυβέρνηση Τραμπ κατά της Τεχεράνης. “Είμαι αισιόδοξος ότι οι κυρώσεις θα εφαρμοστούν από τη Δευτέρα (σήμερα…). Όχι μόνο οι κυρώσεις για τις εξαγωγές αργού πετρελαίου, αλλά και οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν ενεργοποιηθεί από το υπουργείο των Οικονομικών κατά περίπου 600 προσώπων και εταιριών από το Ιράν, έχουν ουσιαστική πρόθεση: την αλλαγή της συμπεριφοράς της ιρανικής κυβέρνησης. Αυτή είναι η προσδοκία μου. Είναι ο κεντρικός πυρήνας της πολιτικής του προέδρου Τραμπ”, είπε.

Πιεζόμενος από ερωτήσεις του Γουάλας να απαντήσει στην κριτική που ασκούν Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη του Κογκρέσου και υποστηρίζουν ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ για τις οικονομικές κυρώσεις δεν είναι αρκετά δυναμική, ο Πομπέο ήταν κατηγορηματικός. 

“Οι ιρανικές τράπεζες που εμπλέκονται σε συμπεριφορές του πλαισίου εφαρμογής κυρώσεων θα υποστούν τις κυρώσεις του υπουργείου των Οικονομικών. Τελεία και παύλα”.