«Πράσινο» Φως από την Περιφέρεια Ηπείρου για Τέσσερις Μονάδες Βιοαερίου

«Πράσινο» Φως από την Περιφέρεια Ηπείρου για Τέσσερις Μονάδες Βιοαερίου
του Δημήτρη Αβαρλή
Δευ, 5 Νοεμβρίου 2018 - 08:12

Εγκρίθηκαν, πρόσφατα, από την περιφέρεια Ηπείρου οι άδειες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή τεσσάρων νέων μονάδων βιοαερίου, στη Θεσπρωτία. Οι εν λόγω μονάδες θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, με τη χρήση βιομάζας.

Ειδικότερα, οι δύο από τις τέσσερις μονάδες θα εγκατασταθούν στο βιοτεχνικό πάρκο Θεσπρωτίας, ενώ οι άλλες δύο μονάδες θα εγκατασταθούν στο δήμο Φιλιατών και στον δήμο Ηγουμενίτσας αντίστοιχα. Σύμφωνα με την γνωμοδότηση της περιφέρειας και οι τέσσερις μονάδες  θα λειτουργούν, είτε με καύση φυτικών ελαίων, είτε με τη καύση βιοντίζελ. Στην περίπτωση που οι μονάδες λειτουργούν αποκλειστικά με φυτικά έλαια θα απαιτούνται 1.864,80 τόνοι πρώτης ύλης ετησίως, ενώ στην περίπτωση που λειτουργούν με βιοντίζελ. θα απαιτούνται 1.560 τόνοι σε ετήσια βάση. Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία που κατατέθηκαν προς την περιφέρεια οι μονάδες θα απασχολούν τουλάχιστον δύο άτομα. Η περιφέρεια Ηπείρου στη γνωμοδότησή της αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια ασφαλείας για τα βιοκάυσιμα/βιορευστά, ενώ οι φορτοεκφορτώσεις πρέπει να γίνονται σε χώρους που προβλέπονται για το σκοπό αυτό. Επίσης, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να εγκαταστήσουν σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των εκπομπών αερίων ρύπων. Σε ό,τι αφορά της εκροές στερών αποβλήτων, όπως χαρτί, πλαστικά, κ.α. αυτά θα διατίθενται για ανακύκλωση.

Να υπενθυμίσουμε, πως στο πρόσφατο παρελθόν η εγκατάσταση μονάδων βιοαερίου στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στα Ιωάννινα είχε προκαλέσει την αντίδραση αρκετών φορέων και κατοίκων της περιοχής. Μάλιστα η περιφέρεια Ηπείρου είχε απορρίψει την άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις εν λόγω μονάδες, διαπιστώνοντας παραλείψεις στις μελέτες.  Αντίθετη άποψη, όμως, είχε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, η οποία ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους. Αντιδρώντας στην κίνηση της αποκεντρωμένης, τόσο η περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ζήτσας, όσο και οι επιχειρηματίες της ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, προσέφυγαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά των μονάδων. Η προσφυγή απορρίφθηκε στα τέλη Ιουνίου, ανάβοντας το «πράσινο» φως για τη δημιουργία των μονάδων.

Από την άλλη πλευρά, την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε το περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο της Ηπείρου, με σαφείς αναφορές στο τρόπο ανάπτυξης των ΑΠΕ. Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο χωροταξικό πλαίσιο «η πεδινή και ημιορεινή ενδοχώρα (στα δυτικά του άξονα Άρτα – Ιωάννινα – Κακκαβιά) αποτελεί την πλέον δυναμική περιοχή δραστηριοτήτων του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα, ενώ προβλέπεται να δεχτεί και εγκαταστάσεις ΑΠΕ και δευτερευόντως, ορισμένες ειδικές μορφές τουρισμού». Επιπλέον,  «προωθούνται τα Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα, ιδίως στην ευρύτερη περιοχή της Πίνδου. Οι εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης ΑΠΕ, στο βαθμό που δεν αλλοιώνουν το τοπίο και παραμένουν συμβατές με τους κανόνες προστασίας των περιβάλλοντος, αποτελούν δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στον ορεινό χώρο».