Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) προβλέπεται να ανταγωνιστούν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό τα ορυκτά καύσιμα, ως πηγή ενέργειας, τα επόμενα χρόνια, καθώς εκτιμάται ότι το κόστος τους θα κυμαίνεται χαμηλότερα από το αντίστοιχο των ορυκτών καυσίμων

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον International Renewable Energy Agency (IRENA), την προσεχή διετία, τα κόστη των ΑΠΕ (αιολική και ηλιακή ενέργεια) θα κυμαίνονται στην περιοχή των 3 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Όπως αναφέρει πρόσφατη μελέτη του IRENA, οι λόγοι που έχουν ωθήσει στη μείωση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι οι τεχνολογικές καινοτομίες, η ανταγωνιστικότητα που καταγράφεται στην αγορά και η παρουσία έμπειρων στελεχών στον κλάδο.

Παρά το γεγονός ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια αποτελούν τις πιο διαδεδομένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εντούτοις, σημαντικό ρόλο για την εξάπλωσή τους διαδραματίζουν, ακόμη, η υδροδυναμική, η βιοενέργεια και η γεωθερμία. Εκτιμάται πως έχουν επενδυθεί περισσότερα από ένα τρις. Δολάρια, σε παγκόσμια κλίμακα, στην βιομηχανία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ έχουν δημιουργηθεί σχεδόν 10 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.