Εντυπωσιακή Πρόβλεψη του IRENA: Η Αίγυπτος Μπορεί να Καλύψει το 50% της Ζήτησης Ενέργειας από ΑΠΕ

Εντυπωσιακή Πρόβλεψη του IRENA: Η Αίγυπτος Μπορεί να Καλύψει το 50% της Ζήτησης Ενέργειας από ΑΠΕ
energia.gr
Δευ, 29 Οκτωβρίου 2018 - 18:41

H Αίγυπτος είναι σε θέση να παράγει το 53% του εγχώριου μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Για το 2030, προβλέπεται δε, ότι το 22% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού της Αιγύπτου θα προέρχεται από τις ΑΠΕ υποστηρίζεται σε έκθεση της IRENA, του Διεθνούς Οργανισμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

«Αυτή η ανάλυση προσφέρει στον ενεργειακό τομέα της Αιγύπτου ένα χάρτη πορείας, που βασίζεται στις υφιστάμενες φιλοδοξίες και τα σχέδιά μας να ενισχύσουμε τη θέση μας ως ενεργειακού κόμβου που θα συνδέει την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική», δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθηγητής Μοχάμεντ Σάκερ.

«Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η οικονομική ανάπτυξη και η αύξηση της παραγωγής σε τοπικό επίπεδο, βρίσκονται στο επίκεντρο του προγράμματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας και με την υποστήριξη του IRENA μπορούμε να συνεχίσουμε να προωθούμε τα σχέδιά μας για την επέκταση της εγκατεστημένης χωρητικότητας, μέσω της υιοθέτησης έξυπνων πολιτικών και των τελευταίων τεχνολογικών καινοτομιών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αν και η ανάλυση του IRENA υποδηλώνει την αύξηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, στα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, εκτιμάται επίσης, ότι το κόστος θα μειωθεί κατά 900 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, το 2030. Η μείωση αυτή ισοδυναμεί με επτά δολάρια ανά μεγαβάτ.

Η έκθεση δεν περιλαμβάνει τα οφέλη από το εξωτερικό κόστος, όπως είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, από τη μείωση της οποίας τα υγειονομικά και κοινωνικά οφέλη θα μπορούν να ανέλθουν στα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030.