Η Κίνα έχει στείλει σε δυτικά πανεπιστήμια χιλιάδες επιστήμονες που διατηρούν δεσμούς με τις ένοπλες δυνάμεις της, προκειμένου να δημιουργήσει ένα δίκτυο ερευνητικών συνεργασιών που με απώτερο στόχο θα έχει να ενισχύσει τις στρατιωτικές τεχνολογικές δυνατότητές της. Περίπου 2.500 ερευνητές από στρατιωτικά κινεζικά πανεπιστήμια έχουν φοιτήσει, τα τελευταία χρόνια, σε ξένα πανεπιστήμια - ιδίως σε αμερικανικά και βρετανικά - πολλοί εκ των οποίων αποκρύπτουν τις διασυνδέσεις τους με τον Κόκκινο Στρατό, αναφέρει νέα έκθεση του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής (ASPI), το οποίο συνδέεται με το υπουργείο Αμυνας της Αυστραλίας, σύμφωνα με τους «Financial Times»

Οι Κινέζοι έχουν ως βασικό στόχο τα λεγόμενα «Πέντε Μάτια», δηλαδή τις τέσσερις αγγλόφωνες χώρες που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ σε θέματα κατασκοπείας και ανταλλαγής πληροφοριών (Βρετανία, Αυστραλία, Ν.Ζηλανδία, Καναδάς). Κατά την τελευταία πενταετία, Κινέζοι ερευνητές που έχουν σχέσεις με τον κινεζικό στρατό, έχουν κάνει περισσότερες κοινές επιστημονικές δημοσιεύσεις με Βρετανούς και Αμερικανούς επιστήμονες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Η νέα έκθεση αναμένεται να πυροδοτήσει τη συζήτηση στις δυτικές χώρες σχετικά με το αν και πώς πρέπει να περιορίσουν την εξαγωγή στην Κίνα υψηλών τεχνολογιών με δυνητικές στρατιωτικές εφαρμογές.

Οι επιστήμονες που ο κινεζικός στρατός στέλνει στο εξωτερικό, δεν έχουν σχέσεις με στρατιωτικούς στις χώρες που τους φιλοξενούν, αλλά εστιάζονται στο να συλλέξουν γνώσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν στη συνέχεια από τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις.

Η πληροφορική, η τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνολογία πλοήγησης και η αεροδιαστημική είναι ανάμεσα σε αυτές τις τεχνολογίες υψηλού ενδιαφέροντος. Συχνά Κινέζοι ερευνητές φροντίζουν να κάνουν το διδακτορικό τους στα δυτικά πανεπιστήμια ή να αναπτύσσουν ερευνητικές συνεργασίες με δυτικούς ακαδημαϊκούς πάνω σε τέτοια επιστημονικά-τεχνολογικά πεδία.