Η Ρωσία συμφώνησε με την ιταλική Εdison και την ελληνική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ να συνεχίσουν να εργάζονται στο πρόγραμμα κατασκευής αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Μιλάνο, ο Νόβακ δήλωσε ότι το σχέδιο του αγωγού TurkishStream αναμένεται να αρχίσει να μεταφέρει φυσικό αέριο στα τέλη του επόμενου έτους. Σε αντίστοιχες δηλώσεις του στο κανάλι «Ρωσία 24», ο Νόβακ ανέφερε ότι η ροή φυσικού αερίου στον αγωγό του TurkishStream, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώνεται, σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ξεκινήσει μέσω της δεύτερης γραμμής προς την Ευρώπη την 1η Ιανουαρίου 2020.

«Η συνέχιση της δεύτερης γραμμής του αγωγού φυσικού αερίου TurkishStream που θα φθάνει στην Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας και Αυστρίας είναι στις προτεραιότητές μας» προσέθεσε. «Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, οδεύσεις. Έχουμε την όδευση Ελλάδα-Ιταλία. Υπάρχει η παραλλαγή το φυσικό αέριο να οδεύει μέσω Τουρκίας προς τη Βουλγαρία και εν συνεχεία προς τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία» δήλωσε ο Νόβακ.

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TurkishStream προβλέπει την κατασκευή δύο γραμμών ισχύος 15,75 δις. κυβικών μέτρων η κάθε μία. Η πρώτη γραμμή θα προμηθεύει με φυσικό αέριο τους Τούρκους καταναλωτές, ενώ η δεύτερη θα προμηθεύει τις χώρες της Νότιας και Νοτιανατολικής Ευρώπης.

(πηγή: naftemporiki.gr)