Ένα φιλόδοξο έργο αναμένεται να δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια στο Δήμο Φυλής και συγκεκριμένα στη χωματερή των Άνω Λιοσίων. Η δημοτική αρχή φιλοδοξεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, πάρκο νερού από τα στραγγίσματα των απορριμμάτων, αθλητικό πάρκο και πίστα moto cross, αλλάζοντας έτσι την ταυτότητα μιας ολόκληρης περιοχής. Ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, μιλώντας την Τετάρτη σε εκδήλωση του επενδυτικού φόρουμ Α-Energy Investments, με θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας  υπογράμμισε αναφερόμενος στη δημιουργία του ενεργειακού πάρκου, πως στόχος είναι ο δήμος Φυλής να θεωρείται σε μερικά χρόνια «πράσινος» δήμος

Υπενθυμίζεται, πως ο πρωθυπουργός τον περασμένο Μάρτιο είχε αναφερθεί στο φωτοβολταϊκό πάρκο, τονίζοντας πως αναμένεται να παρέχει δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε 6.000 οικογένειες. Ο δήμαρχος Φυλής επεσήμανε ακόμα στην προχθεσινή εκδήλωση ότι μέσα από τη δημιουργία της ενεργειακής κοινότητας του δήμου επιδιώκεται να εξαλειφθεί το πρόβλημα της αδυναμίας αρκετών νοικοκυριών να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχουν τοποθετηθεί σε όλες τις κολώνες του δημοτικού φωτισμού λάμπες LED, ενώ στα δημόσια κτίρια έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος που πληρώνει ο δήμος στη ΔΕΗ.

Η ενεργειακή κοινότητα της Θεσσαλίας

Την ίδια ώρα, θετικές εξελίξεις έχουμε και στο θέμα της δημιουργίας της ενεργειακής κοινότητας Θεσσαλίας, καθώς σύντομα θα γίνουν τα εγκαίνια της. Η ενεργειακή κοινότητα ξεκίνησε με τη στήριξη 10 ΤΟΕΒ και τα αποτελέσματα θα τα δουν οι αγρότες στην επόμενη αγροτική περίοδο, καθώς ο ενεργειακός συμψηφισμός αναμένεται να μειώσει αρκετά το ενεργειακό κόστος. Αναφερόμενος στο έργο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης τόνισε πως «η μείωση του κόστους παραγωγής ήταν, είναι και θα είναι πρώτος στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης». Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, «υλοποιείται μια σειρά δράσεων οι οποίες φιλοδοξούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής». Παράλληλα, σημείωσε πως παρέχονται φορολογικά κίνητρα για να ιδρύσουν οι αγρότες τις δικές τους ενεργειακές κοινότητες, με σκοπό να μειώσουν το ενεργειακό κόστος.

Μιλώντας στην εκδήλωση του επενδυτικού φόρουμ Α-Energy Investments,  ο γενικός διευθυντής του ΚΑΠΕ Βασίλης Κίλιας, τόνισε πως δίνεται η δυνατότητα από το νόμο σε ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ να ιδρύουν ενεργειακούς συμψηφισμούς, προσφέροντας στους αγρότες τη δυνατότητα να μειώσουν το ενεργειακό κόστος. Μέχρι στιγμής εκτός από το παράδειγμα της ενεργειακής κοινότητας Θεσσαλίας υπάρχει το εγχείρημα της ενεργειακής κοινότητας Λάρισας, η οποία αξιοποιώντας τη βιομάζα, έχει καταφέρει να μειώσει το κόστος των αρδεύσεων που αποτελεί πρόβλημα στην περιοχή. Επίσης, στην Καρδίτσα υπάρχει ενεργειακός συνεταιρισμός, που συλλέγει ξύλα για τη δημιουργία πέλλετ. Αξίζει τέλος να επισημανθεί πως το πρόσφατο πλαίσιο για τη γεωθερμία δίνει την ευκαιρία για την αξιοποίησή της, μέσα από τη δημιουργία αντίστοιχων ενεργειακών κοινοτήτων.