Παρά την Υποστήριξη της Κυβέρνησης Τίθεται Θέμα για το Μέλλον των Ερευνών Υδρογοναθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη από την Repsol

Παρά την Υποστήριξη της Κυβέρνησης Τίθεται Θέμα για το Μέλλον των Ερευνών Υδρογοναθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη από την Repsol
energia.gr
Δευ, 8 Οκτωβρίου 2018 - 17:11

Εντείνονται οι αντιδράσεις οικολογικών και άλλων οργανώσεων μαζί με τις ανησυχίες των υποψήφιων επενδυτών για τις έρευνες υδρογονανθράκων στον Ελλαδικό χώρο. Λίγες μόνο ημέρες μετά τη μονογραφή των συμβάσεων παραχώρησης των περιοχών, νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, οαυξάνονται οι αντιδράσεις από φορείς της Κρήτης και της WWF, ενώ σημειώνονται κινητοποιήσεις στα Ιωάννινα, κατά των ερευνών που πραγματοποιεί η ισπανική Repsol

Το αρνητικό κλίμα προβληματίζει τους ξένους υποψήφιους επενδυτές, Exxon Mobil και Total, ενώ η Repsol διστάζει να μονογράψει τη σύμβαση για το οικόπεδο που της έχει παραχωρηθεί στο Ιόνιο. 

Ο προβληματισμός κάθε άλλο παρά αδικαιολόγητος είναι, με δεδομένο ότι ακόμη και ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Δημαράς, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα των Οικολόγων, έχει εκφράσει την αντίθεσή του για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, επιχειρεί να καθησυχάσει τους επενδυτές, τονίζοντας ότι η θέση της κυβέρνησης είναι υπέρ των επενδύσεων στον τομέα, παρά τις αντιδράσεις. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα έχουν ξεκινήσει από την περιοχή της Ηπείρου όπου η Repsol βρίσκεται αντιμέτωπη με οικολόγους που είχαν πρωτοστατήσει και στις αντιδράσεις εναντίον της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική. Σύμφωνα, με πληροφορίες, η εταιρεία, εξαιτίας των αντιδράσεων που καθυστερούν τις εργασίες της, καταγράφει ήδη απώλειες ύψους 4 εκατ. ευρώ στο επενδυτικό πρόγραμμά της για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών, συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτών το κλίμα ανησυχίας εντείνεται και από την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει παρατηρητήριο δραστηριοτήτων για όλες τις περιοχές έρευνας υδρογονανθράκων, στο οποίο θα συμμετέχουν το ΥΠΕΝ, οι εταιρίες που έχουν αναλάβει τις παραχωρήσεις, επιμελητήρια, εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών και οι οικολογικές οργανώσεις Greenpeace και WWF, οι οποίες δηλώνουν ιδεολογικά αντίθετες με τις εξορύξεις και ζητούν την κατάργηση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Δημήτρη Καραβέλλα, Γενικού Διευθυντή του WWF Ελλάς ο οποίος, με αφορμή τη μονογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για την Κρήτη και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, αναφέρθηκε στη "μεγαλύτερη απειλή που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ οι θάλασσές μας, η οικονομία, αλλά και η κοινωνία μας."