Πιο Κοντά το Φυσικό Αέριο στους Έλληνες Καταναλωτές, Μέσω των Απομακρυσμένων Δικτύων Διανομής

Πιο Κοντά το Φυσικό Αέριο στους Έλληνες Καταναλωτές, Μέσω των Απομακρυσμένων Δικτύων Διανομής
του Αριστοτέλη Κατράνη*
Δευ, 8 Οκτωβρίου 2018 - 12:46

Νέες δυνατότητες δημιουργούνται στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου μετά το πράσινο φως από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την ανάπτυξη απομακρυσμένων δικτύων διανομής φυσικού αερίου.

Με την απόφαση ΡΑΕ 643/2018 (ΦΕΚ Β’ 3334/10.08.2018) καθορίστηκε το πλαίσιο ανάπτυξης των εν λόγω δικτύων με τη χρήση συμπιεσμένου ή υγροποιημένου φυσικού αερίου (CNG/LNG), ενώ με την απόφαση ΡΑΕ 642/2018, επήλθαν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στον Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου.

Σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις, τα απομακρυσμένα δίκτυα θα λαμβάνουν το φυσικό αέριο σε μορφή CNG ή LNG και θα διαθέτουν υποδομές αποσυμπίεσης ή υγροποίησης, ώστε το αέριο να διανέμεται μέσω των δικτύων αυτών στους τελικούς καταναλωτές. Κύριες προτεραιότητες που τίθενται από τη ΡΑΕ είναι η διασφάλιση της ποιότητας του παρεχόμενου αερίου και η ανάπτυξη των δικτύων αυτών με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια, ώστε να αποφεύγεται η υπέρμετρη αύξηση των χρεώσεων προς τους προμηθευόμενους πελάτες.

Η διασφάλιση της ποιότητας του φυσικού αερίου προϋποθέτει την ανάπτυξη υποδομών στα σημεία εισόδου των απομακρυσμένων δικτύων, οι οποίες ενδέχεται να καταστήσουν ασύμφορη τη σχετική επενδυτική επιλογή. Ειδικά όμως για τα απομονωμένα δίκτυα που πρόκειται να αναπτυχθούν σε γεωγραφικές περιοχές στις οποίες υφίσταται ανεπτυγμένο δίκτυο διανομής, δίνεται η δυνατότητα τροφοδότησής τους, μεταβατικά, μέσω Εικονικών Αγωγών CNG (Virtual Pipelines). Οι Εικονικοί Αγωγοί περιλαμβάνουν τη συμπίεση του φυσικού αερίου σε μονάδα εγκατεστημένη στο υφιστάμενο δίκτυο και τη μεταφορά του CNG στη μονάδα αποσυμπίεσης του απομακρυσμένου δικτύου διανομής, κατά τρόπον ώστε το απομακρυσμένο δίκτυο να θεωρείται (εικονικά) ως συνέχεια του υφιστάμενου δικτύου. Η μεταφορά μέσω Εικονικών Αγωγών ανατίθεται, σύμφωνα με την προαναφερθείσα απόφαση ΡΑΕ (643/2018) στους αρμόδιους Διαχειριστές του Δικτύου, ώστε να διασφαλίζεται ότι το παρεχόμενο αέριο έχει τις ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές με το αέριο του υφιστάμενου δικτύου διανομής.

Από νομικής-ρυθμιστικής πλευράς, οι Διαχειριστές έχουν την κατοχή και όχι την κυριότητα του φυσικού αερίου, ενώ οι Προμηθευτές μπορούν να προμηθεύσουν το φυσικό αέριο τους τελικούς καταναλωτές των απομακρυσμένων δικτύων, παραδίδοντας το προς διανομή σε οποιοδήποτε σημείο εισόδου του υφιστάμενου δικτύου διανομής. Σύμφωνα με την απόφαση ΡΑΕ 643/2018 οι υπηρεσίες Εικονικού Αγωγού (συμπίεση – μεταφορά CNG) ανατίθεται από τους Διαχειριστές σε τρίτα πρόσωπα κατόπιν διαγωνισμού. Η ΡΑΕ με  πρόσφατη απόφαση της (821/2018 - ΦΕΚ Β΄4298/27.09.2018) καθόρισε τη μέγιστη τιμή ανά kWh για τις υπηρεσίες Εικονικού Αγωγού CNG, για το έτος 2018, ενώ ενέκρινε τους όρους και τα κριτήρια του διαγωνισμού που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά για τη λήψη των εν λόγω υπηρεσιών από την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας (ΡΑΕ 822/2018).

Για τους Έλληνες καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων με τα δίκτυα διανομής περιοχών, η ανάπτυξη εικονικών δικτύων CNG, δίνει αδιαμφισβήτητα τη δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης τους στην προμήθεια φυσικού αερίου, με τις ίδιες χρεώσεις χρήσης δικτύου που εφαρμόζονται –ανά κατηγορία χρήσης- στους τελικούς πελάτες που είναι διασυνδεμένοι στα υφιστάμενα δίκτυα.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οι Εικονικοί Αγωγοί αποτελούν μια μεταβατική λύση, η οποία θα πρέπει να υιοθετείται με κριτήρια ορθολογικά και δεν θα πρέπει να επιφέρουν υπέρμετρη αύξηση των χρεώσεων χρήσης δικτύου και αναβολή των επενδυτικών αποφάσεων που είναι αναγκαίες για τη φυσική επέκταση των υφισταμένων δικτύων. Απόκειται στη ΡΑΕ μέσω της έγκρισης των πενταετών προγραμμάτων ανάπτυξης και την εποπτεία της επί των Διαχειριστών Διανομής Φυσικού Αερίου, να εγγυηθεί για την ισόρροπη ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου, προς όφελος των Ελλήνων καταναλωτών.

 

* Ο κ. Αριστοτέλης Κατράνης είναι Δικηγόρος, Senior Associate της KYRIAKIDES GEORGOPOULOS Law Firm, Μέλος της Ομάδας 'Ενέργεια Υποδομές'.


Σχετικά Αρχεία