Οι ΗΠΑ είναι βέβαιο ότι θα εξάγουν LNG στη Γερμανία, με το μόνο ερώτημα που παραμένει να αφορά το πότε θα ξεκινήσουν αυτές οι εξαγωγές, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Dan Brouillette, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην ιστοσελίδα της γερμανικής Bild.

Οι δηλώσεις Brouillette έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης με μικρή ομάδα δημοσιογράφων την Παρασκευή, σύμφωνα με το άρθρο.

«Το υγροποιημένο φυσικό αέριο των ΗΠΑ έρχεται στη Γερμανία. Το ερώτημα δεν είναι αν, το ερώτημα είναι πότε», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ερωτηθείς για το μεγαλύτερο ανταγωνιστή του αμερικανικού φυσικού αερίου, δηλαδή τη ρωσική Gazprom και τους αγωγούς της Nord Stream 1 και Nord Stream 2, ο Brouillette δήλωσε: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το LNG των ΗΠΑ θα είναι ανταγωνιστικό».

«Το αμερικανικό LNG θα καθορίσει τη μέγιστη τιμή για την Gazprom και τους υπόλοιπους που επιθυμούν να πουλήσουν εδώ (σ.σ. στη Γερμανία). Και επειδή το αμερικανικό LNG είναι παρόν, η Gazprom δε θα μπορέσει να διεκδικήσει ό, τι θέλει», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Βερολίνο, Richard Grenell, ο οποίος ήταν επίσης παρών στη συνάντηση, δήλωσε ότι η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε προσωπικά τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ότι η Γερμανία επιθυμεί να αγοράσει LNG από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Grenell, η Μέρκελ προχώρησε στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνομιλίας της με τον Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι επιθυμεί την αύξηση των πωλήσεων LNG στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία.

Προς το παρόν, ο Brouillette και ο Grenell εργάζονται από κοινού με τις γερμανικές και τις αμερικανικές αρχές «για να απομακρύνουν όλα τα εμπόδια και να λάβουν τις απαραίτητες άδειες», ανέφερε η Bild.

Σύμφωνα με το άρθρο, παραμένει ασαφές το πότε τα αμερικανικά δεξαμενόπλοια θα μπορέσουν να ξεκινήσουν αποστολές LNG στη Γερμανία.

«Το σημερινό χρονοδιάγραμμα των τριών εταιρειών που ανταγωνίζονται μεταξύ τους προβλέπει ότι θα ανοίξουν τερματικά από το 2022, δηλαδή τρία περίπου χρόνια μετά την προγραμματισμένη έναρξη της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2», επεσήμανε η Bild.

Ωστόσο, ο Grenell, μετά από συνομιλίες με τους εκπροσώπους των εταιρειών αυτών, δήλωσε: «Κάνουν έναν αγώνα δρόμου για να δούμε ποιος μπορεί να μας βοηθήσει να φτάσουμε στην γραμμή του τερματισμού ταχύτερα. Σίγουρα θα είναι νωρίτερα από το 2022».

Σύμφωνα με το άρθρο, μέχρι στιγμής, η γερμανική αγορά φυσικού αερίου ελέγχεται σταθερά από τη Μόσχα, με περίπου το 60% των γερμανικών εισαγωγών φυσικού αερίου να προέρχονται από τη Ρωσία, εξασφαλίζοντας έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ για τη Gazprom.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιτίθεται στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, το οποίο αναμένεται να κοστίσει περίπου $ 11 δισ. και θα μεταφέρει 55 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, μετά την έναρξη της λειτουργίας του στις αρχές του 2020.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι επιδιώκει να εμποδίσει τον αγωγό αερίου Ρωσίας - Γερμανίας προκειμένου να ενισχύσει τις δικές της εξαγωγές φυσικού αερίου.

Η Πολωνία, η Δανία και η Ουκρανία αντιτίθενται επίσης στο σχέδιο για τον Nord Stream 2, εκτιμώντας ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στη διαφοροποίηση των ενεργειακών της πόρων.