Οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου έχουν μειωθεί τον Αύγουστο σχεδόν κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια σε σχέση με την άνοιξη, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) και τον OPEC. Η ανακοίνωσις των αμερικανικών κυρώσεων βαραίνει ήδη τις πωλήσεις του ιρανικού αργού, με τους Ευρωπαίους εισαγωγείς να είναι οι πρώτοι που απεσύρθησαν

Αρχές Αυγούστου μόνον η Ελλάς, η Ισπανία και η Ιταλία εξακολουθούσαν να εισάγουν κάποιες δεκάδες χιλιάδες βαρέλια την ημέρα.

Η μεγαλύτερη πτώσις εξαγωγών έχει ήδη συμβεί κατά τους παρατηρητές. Παρ’ όλα αυτά η Κίνα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της, θα συνεχίσει να εισάγει όπως και η Ινδία σε μικρότερο βαθμό. Αυτό βεβαίως είναι ήδη αρκετό για να δεχθεί την πίεση η ιρανική οικονομία.

Σύμφωνα με αναλυτές «λίγοι είναι οι μοχλοί πιέσεως που διαθέτει σήμερα το Ιράν». Το «ξέπλυμα» του πετρελαίου μέσω επανεξαγωγών δεν θεωρείται πιθανό. Ωστόσο, η Τεχεράνη θα μπορούσε να πιέσει διπλωματικά μέσω των χωρών που παραμένουν στη συμφωνία JCPOA, για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Επίσης, μπορεί να εστιάσει στις τρεις χώρες – κλειδιά των εξαγωγών της: Κίνα, Ινδία, Τουρκία, προσφέροντας τους ελκυστικούς όρους τόσο από πλευράς παραδόσεων όσο και πληρωμών.

Ήδη η ιρανική εθνική εταιρεία πετρελαίου NIOC,ανεκοίνωσε χαμηλότερες τιμές για τους Ασιάτες πελάτες της από τον Σεπτέμβριο. Η πίεσις το φθινόπωρο θα εξαρτηθεί και από την υπόλοιπη παγκόσμια προσφορά. Αν οι πετρελαϊκές κυρώσεις στο Ιράν συνδυασθούν με προβλήματα στην παραγωγή αλλού, τότε η συγκράτησις της παγκοσμίου προσφοράς θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καταλήγουν ο ΙΕΑ και ο OPEC.