Θέμα ημερών είναι σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το πράσινο φως που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η υπογραφή του συμφώνου μετόχων (SHA) για το ΔΕΣΦΑ.

Η υπογραφή στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, θα κλείσει και την προτελευταία εκκρεμότητα σε σχέση με την αποκρατικοποίηση του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σίριαλ των αποκρατικοποιήσεων.

Για να ολοκληρωθεί η πώληση και να γίνει το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής με την καταβολή του τιμήματος των 535 εκ. ευρώ θα πρέπει πλέον να εκδοθεί η απαραίτητη πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές ο νέος βασικός μέτοχος του ΔΕΣΦΑ αναμένεται εντός του έτους να εγκατασταθεί στην εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Απριλίου, ολοκληρώθηκε με νικήτρια την ευρωπαϊκή κοινοπραξία των εταιρειών Snam (Ιταλία), Enagas (Ισπανία) και Fluxys (Βέλγιο) ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ελληνικού διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου, που είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2017. Ωστόσο ο περυσινός διαγωνισμός ήταν η δεύτερη απόπειρα να πουληθεί ο ΔΕΣΦΑ, αφού είχε προηγηθεί ο περίφημος διαγωνισμός του 2013 στον οποίο αναδείχθηκε πλειοδότης η εταιρεία Socar από το Αζερμπαϊτζάν, χωρίς όμως να ολοκληρωθεί ποτέ η μεταβίβαση, αφού η πώληση κόλλησε αρχικά στους όρους που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και στη συνέχεια στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση που εν τω μεταξύ είχε αλλάξει.

Οι εταιρείες που θα είναι πλέον οι νέοι βασικοί μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ είναι οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες διαχείρισης δικτύων φυσικού αερίου ενώ ταυτόχρονα συμμετέχουν και στο έργο του αγωγού TAP, όπου κατέχουν 20% η Snam, 19% η Fluxys και 16% η Enagas. Η επικεφαλής της κοινοπραξίας ιταλική Snam είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ευρώπη, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Μιλάνου από το 2001. Βασικοί μέτοχοί της σε ποσοστό 52,57% είναι θεσμικοί επενδυτές ενώ 30,1% κατέχει το ταμείο παρακαταθηκών της Ιταλίας. Διαχειρίζεται μέσω θυγατρικών της δίκτυα σε Ιταλία, Αυστρία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία (διασυνδετήριος αγωγός) συνολικού μήκους 72.500 χιλιομέτρων. Το 2017 είχε έσοδα 2,44 δις ευρώ και λειτουργικά κέρδη EBITDA 1,36 δις ευρώ, ενώ έχει προγραμματισμένες επενδύσεις ύψους 5,2 δις για την περίοδο 2017 - 2021.

Η βελγική Fluxys διαχειρίζεται αγωγούς μήκους άνω των 7 χιλιάδων χιλιομέτρων σε Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία ενώ έχει μερίδια σε αρκετούς αγωγούς. Το 2017 πέτυχε λειτουργική κερδοφορίας EBITDA 667,7 εκ. ευρώ. Βασικοί μέτοχοί της είναι η δημόσια εταιρεία συμμετοχών αερίου του Βελγίου και το ταμείο ασφάλισης του Κεμπέκ.

Η ισπανική Enagas διαχειρίζεται περίπου 12 χιλιάδες χιλιόμετρα αγωγών στην Ισπανία, ενώ έχει επίσης παρουσία στη Λ. Αμερική (Μεξικό, Χιλή, Περού) και την Ευρώπη (Σουηδία, Ιταλία, Ελλάδα και Αλβανία). Το 2017 είχε έσοδα 1,21 δις και λειτουργικά κέρδη EBITDA 948 εκ. ευρώ.

Στο νέο μετοχικό σχήμα, ο στρατηγικός επενδυτής θα έχει μερίδιο 66% ενώ το υπόλοιπο μερίδιο θα παραμείνει στο Δημόσιο.

 

(capital.gr)