Σπύρος Κιαρτζής: Ο Άνθρωπος των ΕΛΠΕ στις Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας στον 11ο Ενεργειακό Διάλογο για την ΝΑ Ευρώπη

Σπύρος Κιαρτζής: Ο Άνθρωπος των ΕΛΠΕ στις Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας στον 11ο Ενεργειακό Διάλογο για την ΝΑ Ευρώπη
energia.gr
Παρ, 13 Ιουλίου 2018 - 20:42

Σημαντική υπήρξε η ομιλία του κ. Σπύρου Κιαρτζή, Διευθυντή Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας και Νέων Τεχνολογιών του ομίλου ΕΛΠΕ στη δεύτερη συνεδρία του 11ου Ενεργειακού Διαλόγου για την ΝΑ Ευρώπη, που διοργανώθηκε με εξαιρετική επιτυχία στην Θεσσαλονίκη, στις 26 και 27 Ιουνίου 2018. Το σημαίνον στέλεχος των Ελληνικών Πετρελαίων εστίασε το ενδιαφέρον του στον τρόπο με τον οποίο οι νέες τεχνολογίες διευρύνουν την ενεργειακή ασφάλεια

Ο κ. Κιαρτζής παρουσίασε διεξοδικά τις θέσεις του στο κρίσιμο ζήτημα του να υπάρχει αδιάκοπη διαθεσιμότητα των ενεργειακών πηγών σε λογικές τιμές, όπως το περιγράφει σαφώς η ΙΕΑ, ενώ κατέστησε σαφές ότι το μέλλον βρίσκεται στην απαγκίστρωση από τα ορυκτά καύσιμα και στη στροφή προς τη βιώσιμη μεταφορά καθαρής ενέργειας.

Ο κ. Κιαρτζής κατέχει διδακτορικό του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής, ενώ είναι πτυχιούχος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Νομικών, Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχοντας ολοκληρώσει, παράλληλα το μεταπτυχιακό του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Μετά την αποφοίτησή του από το Πολυτεχνείο το 1992, δραστηριοποιείται στη μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή τεχνικών έργων, ιδιαίτερα στο χώρο του Αγίου Όρους. Την περίοδο 1999-2007 διδάσκει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Τη διετία 2012-13 διδάσκει στο μεταπτυχιακό MSc in Energy Systems, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας και στις Εναλλακτικές Τεχνολογίες Κίνησης. Έχει διατελέσει μέλος διεθνών Επιστημονικών Ενώσεων και Επιτροπών, εμπειρογνώμονας και αξιολογητής προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Υπουργείο Εργασίας και στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Από το 2001 εργάζεται στον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια και σήμερα είναι Διευθυντής Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας και Νέων Τεχνολογιών. Από το 2007 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας «Ελληνικά Πετρέλαια Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΕ» και των θυγατρικών της και από το 2013 Αντιπρόεδρος και Εντεταλμένος Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας «Ενεργειακή Πύλου-Μεθώνης ΑΕ» ιδιοκτήτριας του ομώνυμου αιολικού πάρκου.

Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας (2004/07) και της Μόνιμης Επιτροπής Βιομηχανίας (2007/2010) του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΚΜ).