Ο Mohammed Sanusi Barkindo, γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, είναι ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής. Χάρη στις εξαιρετικές διαπραγματευτικές ικανότητες και τις προσωπικές μεσολαβήσεις του, πέτυχε να συγκεράσει τα αντικρουόμενα συμφέροντα των χωρών-μελών του διεθνούς οργανισμού και να εξασφαλίσει μια συμβιβαστική συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου από τον ερχόμενο Ιούλιο

Ο γγ του ΟΠΕΚ, έπρεπε, πρώτα, να πείσει τους μονίμως «γκρινιάρηδες», συνομιλητές του ότι θα πρέπει να νερώσουν το κρασί τους και να δεχτούν να μπει μια άνω τελεία στην άτεγκτη εφαρμογή της γραμμής του να διατηρούν χαμηλές ποσοστώσεις προκειμένου να κρατούν ψηλά τις τιμές.

Ο Mohammed Barkindo εξελέγη γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ το 2016. Η εκλογή του δεν εξέπληξε σχεδόν κανένα και τούτο επειδή απολάμβανε της εκτίμησης της αγοράς χάρη στην μακρά και πλούσια εμπειρία του στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τόσο στην πατρίδα του, στη Νιγηρία όσο και διεθνώς.

Για περισσότερα από 23 χρόνια, εργάστηκε στην Nigerian National Petroleum Corporation, με αποκορύφωμα τον διορισμό του ως Διευθύνοντος Συμβούλου το 2009. Διετέλεσε, επίσης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Νιγηρίας.

Ο κ. Barkindo ο οποίος εκπροσώπησε την Νιγηρία στον ΟΠΕΚ για 15 χρόνια θεωρείται ένθερμος υποστηρικτής της πρωτοβουλίας για την αλλαγή του κλίματος. Υπήρξε επικεφαλής της αντιπροσωπείας της πατρίδας του στις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος (UNFCCC) και την υπογραφή του πρωτοκόλλου του Κιότο. Γεννημένος τον Απρίλιο του 1959, στο Yola στη Νιγηρία, ο κ. Barkindo είναι κάτοχος πτυχίου Bachelor of Science στις Πολιτικές Επιστήμες, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Οικονομία και Διαχείριση Πετρελαίου και Master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.