Στο τελευταίο του βιβλίο, ο καθηγητής Dieter Helm επικεντρώνεται στo κρίσιμο ζήτημα της εν εξελίξει  παγκόσμιας ενεργειακής επανάστασης που θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για τα έθνη, τις επιχειρήσεις αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής

Πιο συγκεκριμένα, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου επηρεάζουν τη παγκόσμια οικονομία και ο μακροχρόνιος παρατηρητής της αγοράς ενέργειας, Dieter Helm, εξηγεί το πώς αυτός, αλλά και άλλοι παράγοντες διαμορφώνουν την υπό εξέλιξη ενεργειακή επανάσταση και το πώς η εποχή των ορυκτών καυσίμων θα φτάσει στο τέλος της. Μελετώντας τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις, στο νέο του βιβλίο, ο Helm αναφέρει πως η παγκόσμια μετατόπιση προς το διαδίκτυο θα μειώσει αναπόφευκτα τη ζήτηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Επομένως, οι ενεργειακές εταιρείες πρέπει να αρχίσουν να προσαρμόζουν τα υφιστάμενα επιχειρηματικά μοντέλα τους.

Το δεύτερο κεφάλαιο του παρόντος βιβλίου περιγράφει εκτενώς τα κράτη που εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα, από τη Ρωσία και την Κίνα έως την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και φυσικά τις ΗΠΑ. Αυτή η ιστορική επισκόπηση δείχνει την βάναυση πραγματικότητα του εθισμού των χωρών αυτών σε ορυκτά καύσιμα. Αυτό έχει αναπόφευκτα οδηγήσει σε διεφθαρμένα και δεσποτικά καθεστώτα, πολέμους, αιματοχυσίες, τρομοκρατίες και πολιτικές συγκρούσεις που οδηγούν σε αποτυχημένες οικονομίες και κοινωνίες.

Ειδικότερα, οι χώρες που εξάγουν πετρέλαιο, ιδίως στη Μέση Ανατολή, θα επηρεαστούν αρνητικά, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες που επενδύουν σε νέες τεχνολογίες, ενδέχεται να αναδειχθούν ηγέτες στο γεωπολιτικό παιχνίδι. Με άλλα λόγια, ο Helm αναλύει τους νικητές και τους ηττημένους από αυτήν την επανάσταση, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ. Χάρη στην έντονη ανάπτυξη του σχιστολιθικού φυσικού αερίου, η Αμερική μπορεί σύντομα να επιτύχει το μακροπρόθεσμο στόχο της πλήρους ενεργειακής ανεξαρτησίας, απελευθερώνοντάς την από δεκαετίες πετρελαϊκής δέσμευσης από τη Μέση Ανατολή. Και η Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι αναπτύχθηκε σε μια συνεχώς αυξανόμενη τιμή πετρελαίου που καθιστά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανταγωνιστικές ως προς την τιμή, φαίνεται ότι μάλλον θα έχει θετική εξέλιξη τα επόμενα χρόνια, καθώς οι νέες τεχνολογίες καθιστούν την ήπειρο πιο αποτελεσματική και λιγότερη εξαρτώμενη από εξωτερικούς παραγωγούς ενέργειας.

Όπως υπογραμμίζει ο Helm, το μέλλον είναι ηλεκτρικό, είτε αυτό προέρχεται από συμβατικές ή ​​μη συμβατικές πηγές, ανανεώσιμες ή μη. Πρόκειται για ένα αισιόδοξο ανάγνωσμα για όλους όσους βρίσκονται εκτός της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, με την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη μιας μικρής κλίμακας υποδομών ΑΠΕ και ηλεκτρικών αυτοκινήτων σημαίνει ότι η αιχμή της ζήτησης ενδέχεται σύντομα να είναι η λύση στην κλιματική κρίση. Η αξία των ορυκτών καυσίμων μειώνεται. Ο Helm πιστεύει ότι είναι το τέλος, με μία επανάσταση των ΑΠΕ να είναι σύντομα στο προσκήνιο, όπως ποτέ δεν είχαμε δει πριν. Επίκαιρο και αμφιλεγόμενο, το βιβλίο αυτό ολοκληρώνεται προσφέροντας συμβουλές για το τι μπορούν και πρέπει να κάνουν τώρα οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις για να προετοιμαστούν για ένα ριζικά διαφορετικό ενεργειακό μέλλον.

O καθηγητής Helm είναι οικονομολόγος, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, υποδομών, νομοθετικών ρυθμίσεων και περιβάλλοντος. Το επιστημονικό έργο του επικεντρώνεται στους τομείς ενέργειας, ύδατος, επικοινωνιών και μεταφορών στην Βρετανία και στην ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, καθώς και στο New College της Οξφόρδης. Τον Δεκέμβριο του 2015, ο Dieter επαναδιορίστηκε ως Ανεξάρτητος Πρόεδρος της Natural Capital Committee. Ο Dieter είναι, επίσης, Associate Editor του Oxford Review of Economic Policy. Είναι, παράλληλα, Διευθυντής του Aurora Energy Research, της κορυφαίας εταιρείας ενεργειακών μοντέλων, ενώ κατέχει και τη θέση του Επίτιμου Αντιπρόεδρου του Berkshire, Buckinghamshire and Oxfordshire Wildlife Trust.