Διεθνές Σεμινάριο ΙΕΝΕ «Energy & Shipping»: Στο Επίκεντρο του Ενδιαφέροντος η Διασύνδεση της Ναυτιλίας με την Ενέργεια

Διεθνές Σεμινάριο ΙΕΝΕ «Energy & Shipping»: Στο Επίκεντρο του Ενδιαφέροντος η Διασύνδεση της Ναυτιλίας με την Ενέργεια
energia.gr
Δευ, 11 Ιουνίου 2018 - 16:51

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2018, στο Metropolitan Expo, στο χώρο των Ποσειδωνίων το καθιερωμένο διεθνές Σεμινάριο του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), για την Ενέργεια και την Ναυτιλία

Το σεμινάριο « Energy & Shipping» του ΙΕΝΕ πραγματοποιήθηκε, αυτή τη φορά, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης «Ποσειδώνια», και συγκέντρωσε το έντονο ενδιαφέρον του εφοπλιστικού κόσμου, των εταιρειών ναύλωσης σκαφών, των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών, των νομικών οίκων και των μηχανικών πλοίων.

Το Σεμινάριο του ΙΕΝΕ παρείχε μια εξαιρετική ευκαιρία για να αναπτυχθεί ένας ευρύτερος δημόσιος διάλογος σχετικά με τη διασύνδεση της Ναυτιλίας με την Ενέργεια, καθώς ένας σημαντικός όγκος της διεθνούς δραστηριότητας στην ναυτιλία αφορά στη μεταφορά ενός ευρέος φάσματος ενεργειακών προϊόντων, όπως είναι το αργό πετρέλαιο, το υγροποιημένο φυσικό αέριο ( LNG) και το LPG, τα σιδηρομεταλλεύματα αλλά και τα ειδικά φορτία, όπως είναι το εμπλουτισμένο ουράνιο.

Η αφορμή για το ΙΕΝΕ ώστε να διοργανώσει εκ νέου το πρωτοποριακό αυτό Σεμινάριο, σε συνεργασία με τα «Ποσειδώνια», υπήρξε ο ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η ελληνική εμπορική ναυτιλία στη μεταφορά των ενεργειακών αγαθών, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το φετινό Σεμινάριο επικεντρώθηκε κυρίως, στο ζήτημα των προδιαγραφών καυσίμων ενόψει των μέτρων που έχουν προταθεί από τον ΙΜΟ και τα οποία αναμένεται να εφαρμοστούν σύντομα.

Η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω θαλάσσης με πλοία LNG και γενικότερα, ο ρόλος του υγροποιημένου φυσικού αερίου, απετέλεσε ένα ακόμη θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος, λόγω της διευρυνόμενης αγοράς, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα.

Σημαντικές προσωπικότητες από τους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου, του ναυτιλιακού κόσμου και ειδήμονες του ναυτικού δικαίου από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετείχαν σε αυτή τη μοναδική εκδήλωση Πρόεδρος και Συντονιστής της εναρκτήριας συνεδρίας ήταν ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, πρόεδρος του ΙΕΝΕ.

Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών στην πρώτη συνεδρία του Σεμιναρίου ήταν, ο κ. Νίκος Βερνίκος, Πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου ( ICC Hellas), ο κ. Γιώργος Τσαβλίρης, Διευθύνων Σύμβουλος της Tsavliris Group WorldwideSalvage& Towage, ο κ. Κωστής Σταμπολής, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, καθώς και ο Δρ. Στυλιανός Μπίκος, Δ/ντής Δραστηριοτήτων Εμπορίας Αερίου, ΔΕΠΑ ΑΕ.

Στη δεύτερη συνεδρία, της οποίας συντονιστής ήταν ο κ. Κων/νος Παπαμιχαλόπουλος, αντιπρόεδρος του ΙΕΝΕ και Senior Partner στην εταιρεία νομικών Συμβούλων KG Law Firm, ομιλητές ήτανι ο κ. Γιάννης Παπανικολάου, Διευθυντής της Aegean Marine Petroleum Network Inc., ο κ. Γιώργος Δημόπουλος, Κορυφαίος Ειδήμων στην DNVGLκαι Διευθυντής της Maritime R& D., oκ. Ιωάννης Αράπογλου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Gastrade, του Ομίλου Κοπελούζου, ο Καθηγητής Ιωάννης Κ. Χατζηγεωργίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και η κα. Ζωή Στολάκη, Νομική Σύμβουλος της ΔΕΠΑ.

Υποστηρικτές του Σεμιναρίου που οργάνωσε το ΙΕΝΕ, ήταν η ΔΕΠΑ και η Νομική Εταιρεία  KG Law Firm, ενώ αποκλειστικός Χορηγός Επικοινωνίας ήταν το πρωτοπόρο ελληνικό ενεργειακό portal«energia. gr».