Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο Κώδικας Προμήθειας Φυσικού Αερίου σε Πελάτες

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο Κώδικας Προμήθειας Φυσικού Αερίου σε Πελάτες
του Αριστοτέλη Κατράνη*
Δευ, 11 Ιουνίου 2018 - 09:25

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο Κώδικας Προμήθειας Φυσικού Αερίου σε Πελάτες (ΦΕΚ Β’ 1969/2018).

Η θέσπιση του κώδικα αυτού ήταν απολύτως αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς φυσικού αερίου και για την προστασία των οικιακών καταναλωτών στους οποίους δόθηκε από 1ης Ιανουαρίου 2018 το δικαίωμα επιλογής προμηθευτών.

 

Πιο συγκεκριμένα, με τον Κώδικα Προμήθειας επιβάλλονται κανόνες που αφορούν, μεταξύ άλλων:

  • Τη διαδικασία σύναψης σύμβασης προμήθειας.
  • Το ελάχιστο περιεχόμενο της σύμβασης προμήθειας.
  • Την προστασία των οικιακών και των ευάλωτων πελατών.
  • Τις βασικές αρχές τιμολόγησης, επικοινωνίας με τον πελάτη και διαχείρισης των αιτημάτων τους.
  • Την αλλαγή προμηθευτή.

Ειδικώς ως προς το δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή, εισάγονται περιορισμοί σε περίπτωση ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες θα πρέπει να εξοφλούνται ή να ρυθμίζονται ή να αναλαμβάνονται από το νέο Προμηθευτή.

Επίσης, ειδικές πρόνοιες εισάγονται για την προστασία των οικιακών καταναλωτών (διάρκεια σύμβασης από 1 έως 2 έτη, ανώτατο όριο καταβλητέας εγγύησης, υποχρέωση ατομικής ενημέρωσης 30 ημέρες πριν την έναρξη ισχύος τροποποιήσεων των όρων της σύμβασης κ.α.) και των ευάλωτων πελατών.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι εντός τεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος του Κώδικα Προμήθειας (01.06.2018) οι κάτοχοι άδειας προμήθειας οφείλουν να προσαρμόσουν τις υφιστάμενες συμβάσεις με τους πελάτες τους, ώστε να είναι σύμφωνες με τις διατάξεις αυτού.

 

* Ο κ. Αριστοτέλης Κατράνης είναι Δικηγόρος, Senior Associate της KYRIAKIDES GEORGOPOULOS Law Firm, Μέλος της Ομάδας 'Ενέργεια Υποδομές'.

Σχετικά Αρχεία