Εγκαίνια για την Πρώτη, Παγκοσμίως, Αποθήκη Ενέργειας στο Μάνστεστερ

Εγκαίνια για την Πρώτη, Παγκοσμίως, Αποθήκη Ενέργειας στο Μάνστεστερ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 7 Ιουνίου 2018 - 15:00

Η μονάδα αποθήκευσης ενέργειας Pilsworth (LAES), ιδιοκτησίας Highview Power, εγκαινιάστηκε την προηγούμενη Τρίτη, στο Bury και θα λειτουργεί ως μια γιγαντιαία επαναφορτιζόμενη μπαταρία, απομυζώντας υπέρμετρη ενέργεια και απελευθερώνοντάς την όταν χρειάζεται

Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε αυτή την χρονική περίοδο που καταγράφεται ταχεία άνοδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τομέας που αναλογούσε στο 29% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2017.

Η μονάδα παράγει υπέρμετρη ηλεκτρική ισχύ σε φάσεις έντονης ηλιοφάνειας και δυνατών ανέμων αλλά δεν είναι αξιόπιστη στις ώρες της αιχμής ζήτησης. Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στους οποίους εναποτίθεται, συνήθως, το έργο της κάλυψης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής, κλείνουν και η National Grid, η οποία ελέγχει και διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προσφεύγει σε μικρούς παραγωγούς αερίου και ντίζελ για να καλύψει το κενό.

Το LAES είναι μια άλλη μη ρυπογόνος επιλογή, σύμφωνα με τον Gareth Brett, διευθύνοντα σύμβουλο της Highview Power, ο οποίος ανέπτυξε την τεχνολογία. "Το LAES είναι αναμφίβολα η μόνη διαθέσιμη βιώσιμη τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας σε μακροχρόνια βάση", είπε.

Πρόσθεσε ότι το σύστημα, το οποίο αναπτύχθηκε με τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου του Birmingham, κατέχει 33 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και είναι φθηνότερο από τις μπαταρίες σε μεγάλη κλίμακα. Είναι επίσης πιο ανθεκτικό: ο μέσος όρος ζωής των εργοστασίων είναι τα 40 χρόνια και μπορούν να εγκατασταθούν οπουδήποτε. Το LAES λειτουργεί μέσω της ψύξης του αέρα στους -196 ° C, μετατρέποντάς τον σε υγρό που αποθηκεύεται σε χαμηλή πίεση σε μονωμένες δεξαμενές.

Όταν απαιτείται ενέργεια, ο υγρός αέρας αντλείται υπό υψηλή πίεση και θερμαίνεται. Το αποτέλεσμα είναι ένα αέριο υψηλής πίεσης που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία ενός στροβίλου που παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

Το εργοστάσιο Pilsworth έχει χωρητικότητα πέντε μεγαβάτ και μπορεί να αποθηκεύσει 15 μεγαβατώρες (MWh) ηλεκτρικής ενέργειας – ισχύς αρκετή για να τροφοδοτήσει περίπου 5.000 σπίτια με μεσαίο εμβαδόν για περίπου τρεις ώρες. Μια εγκατάσταση εμπορικής κλίμακας θα έχει χωρητικότητα 50mw.

Ο Sean McLoughlin, αναλυτής για θέματα καθαρής ενέργειας στην HSBC, δήλωσε ότι η αποθήκευση υγρών ενεργειακών πηγών αποτέλεσε μια πιο "περίπλοκη" έκδοση της αποθήκευσης ενέργειας πεπιεσμένου αέρα, αλλά διέθετε το πλεονέκτημα ότι ήταν πιο αποδοτική από πλευράς αποδοτικότητας χώρου».

«Η κρυογονική ψύξη εμπεριέχει προκλήσεις αναφορικά με το κόστος, αλλά παρουσιάζει και πρακτικά ζητήματα, γεγονός που την καθιστά, κατά τη γνώμη μου, μια τεχνολογία που βρίσκεται ακόμη, σε πρώιμο στάδιο", κατέληξε ο ίδιος.

Οι πιο συνηθισμένες μορφές αποθήκευσης ενέργειας σήμερα, είναι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου και η αντλησιοταμίευση, (pumped hydro storage) αλλά η αυξανόμενη σημασία της επίλυσης των προβλημάτων που σχετίζονται με την αποθήκευση ενέργειας έχει αποφέρει αυξημένες επενδύσεις σε άλλες τεχνολογίες.

Το σύστημα Highview έχει ήδη προσελκύσει ενδιαφέρον από δυνητικούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένης της Enel, της ιταλικής επιχείρησης κοινής ωφελείας. Ο Gianluca Gigliuci, επικεφαλής του τμήματος καινοτομίας στην αποθήκευση ενέργειας στην Enel Green Power, δήλωσε ότι οι τεχνολογίες αποθήκευσης χρειάζονται για να «επιτρέψουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να καλύψουν τα βασικά φορτία». "Αυτά τα συστήματα αποθήκευσης χρειάζονται ανθεκτικότητα, μεγάλη διάρκεια ζωής, ευελιξία και αξιοπιστία.»

Η εταιρεία LAES της Highview είναι μια από τις πιο ελπιδοφόρες λύσεις που έχουμε δει. "Περίπου το 60% της παγκόσμιας αγοράς αποθήκευσης ενέργειας αφορά σε μακρά αποθήκευση και η τεχνολογία LAES μπορεί να καλύψει σχεδόν το ήμισυ του απαιτούμενου όγκου, σύμφωνα με τον Colin Roy, πρόεδρο της Highview Power . "Σε παγκόσμιο επίπεδο προκύπτει μια τεράστια αγορά -για LAES- αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως", τόνισε ο ίδιος.