H Siemens Gamesa ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ανεμογεννητριών παγκοσμίως, ενισχύει την εστίασή του στην τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, στην τελευταία ένδειξη της αυξανόμενης σημασίας των μπαταριών για την επέκταση της εμβέλειας της αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Markus Tacke δήλωσε ότι στόχος του είναι να καταστήσει διαθέσιμες στη ζήτηση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ακόμη και σε συνθήκες άπνοιας και έλλειψης ηλιοφάνειας

"Το κομμάτι που λείπει είναι αποθήκευση", ανέφερε σε συνέντευξή του στους Financial Times. "Για να απαλειφθούν οι πιθανοί περιορισμοί ανάπτυξης του τομέα, αυτό είναι το κομμάτι της τεχνολογίας που πρέπει να αναπτυχθεί".

Ο κ. Tacke επεσήμανε ότι καθώς το κόστος των ανεμογεννητριών έχει υποχωρήσει ραγδαία ήταν λογικό να τις συνδυάσουμε με ηλιακή ενέργεια ή αποθήκευση για να δημιουργήσουμε μια συνεκτικότερη πηγή ενέργειας. Τόνισε δε, ότι η Siemens Gamesa αύξησε τις επενδύσεις της στην τεχνολογία αποθήκευσης.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, η Siemens Gamesa έχει επενδύσει περισσότερα σε μπαταρίες και άλλα είδη αποθήκευσης ενέργειας, μεταξύ των οποίων ένα εργοστάσιο θερμού πετρώματος (όπου η πλεονάζουσα ισχύς διατηρείται από τη θέρμανση πετρωμάτων) που βοηθά στο να παρέχεται ενέργεια σε ένα μεταλλουργείο αλουμινίου στο Αμβούργο.

Η εταιρεία δοκιμάζει επίσης ένα σύστημα συσσωρευτών redox-flow με βανάδιο - μια τεχνολογία εξειδικευμένων θέσεων που κάποιοι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν τελικά να ανταγωνιστούν τις μπαταρίες ιόντων λιθίου για την αποθήκευση ενέργειας – στις ερευνητικές εγκαταστάσεις της στην Ισπανία.

Η Siemens Gamesa αντιμετώπισε δυσκολίες το πρώτο έτος μετά τη δημιουργία της, που προέκυψε από τη συγχώνευση του κλάδου κατασκευής Ανεμογεννητριών της Siemens με τον ισπανικό κατασκευαστή στροβίλων Gamesa, με την αξία της μετοχής της να μειώνεται κατά σχεδόν το ένα τρίτο ύστερα από την ολοκλήρωση της συμφωνίας τον περασμένο Απρίλιο.

Ο κ. Tacke, ο οποίος ήταν επικεφαλής της επιχείρησης αιολικής ενέργειας της Siemens, ηγήθηκε της νέας εταιρείας μετά τη συγχώνευση. Η περίπλοκη ιδιοκτησιακή δομή, στην οποία η Siemens κατέχει το πλειοψηφικό μερίδιο αλλά δεν ελέγχει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, πυροδότησε δημόσια αντιπαράθεση αναφορικά με τη διοίκηση της εταιρείας.

Η Iberdrola, η ισπανική εταιρεία κοινής ωφελείας που ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της Gamesa πριν από τη συμφωνία και κατέχει το 8% της ενοποιημένης εταιρικής οντότητας ζήτησε να παραχωρηθούν περισσότερα δικαιώματα για τους μετόχους της μειοψηφίας καθώς και εγγυήσεις ότι τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας θα παραμείνουν στην Ισπανία. Ο κ. Tacke αρνήθηκε να σχολιάσει τη σύγκρουση αυτή.

Μετά τη συγχώνευση, η Siemens Gamesa ξεκίνησε μια αναδιάρθρωση που περιελάμβανε την περικοπή μέχρι 6.000 θέσεων εργασίας, ενώ μετέφερε ένα εργοστάσιότης από την Δανία στο Μαρόκο για να μειώσει το λειτουργικό κόστος της. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι στόχος της είναι να μειώσει τα κόστη κατά περίπου 2 δισ. ευρώ έως το 2020.

"Ο αιολικός τομέας είναι ένας κλάδος που χρειάζεται οικονομίες κλίμακας για να τα καταφέρει, τουτέστιν, να αξιοποιήσει το κόστος έρευνας και ανάπτυξης, να επιταχύνει το ρυθμό εξάπλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο και να εκμεταλλευτεί τους προμηθευτές", δήλωσε ο κ. Tacke. "Ο όγκος παραγωγής συμβάλει ώστε ο τομέας να είναι ανταγωνιστικός στο υφιστάμενο περιβάλλον."

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας προέβλεψε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερος βαθμός ενοποίησης για τον αιολικό τομέα, ιδίως μεταξύ των προμηθευτών της δεύτερης και της τρίτης βαθμίδας. Οι τιμές των ανεμογεννητριών μειώθηκαν αισθητά κατά την τελευταία δεκαετία, και καθώς τα περιθώρια έχουν γίνει υποχωρήσει μειώθηκε και ο αριθμός των κατασκευαστών ανεμοστροβίλων.

Παρά το γεγονός πως οι εγκατεστημένες αιολικές εγκαταστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο μειώνονται από το 2015, σύμφωνα με το Global Wind Energy Council, ο κ. Tacke πιστεύει ότι η αγορά θα επιστρέψει σύντομα στην ανάπτυξη.

Η αγορά των υπεράκτιων ανεμογεννητριών θα υπερδιπλαστεί σε σύγκριση με τις χερσαίες ανεμογεννήτριες, σύμφωνα με τον κ. Tacke, ο οποίος προέβλεψε ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 13% στις υπεράκτιες εγκατατάσεις και 5% ετήσια ανάπτυξη στην ξηρά.

Το τελευταίο τρίμηνο οι πωλήσεις της Siemens Gamesa μειώθηκαν κατά 29% και διαμορφώθηκαν στα  2,2 δισ. ευρώ, αλλά η εταιρεία ανέφερε ότι οι νέες παραγγελίες υπήρξαν αρκούντως ενθαρρυντικές.