Ο Νάσος Κτωρίδης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Quantum Cable, του φορέα του ομώνυμου έργου που εκτείνεται από την Ασία κατά μήκος της Μεσογείου μέχρι τις ΗΠΑ, έλαβε πλήρη υποστήριξη από τον Πρωθυπουργό του Γιβραλτάρ για τη διέλευση του υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών από τα Στενά του Γιβραλτάρ, εκεί που ο Ατλαντικός συναντά τη Μεσόγειο

Κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης, κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού του Γιβραλτάρ, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Νάσος Κτωρίδης είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, κ. Fabian Picardo, κατά την οποία συζήτησαν το αναπτυξιακό σχέδιο που αφορά στο υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών υψηλής ταχύτητας.

"Το έργο αυτό έχει την πλήρη υποστήριξή της κυβέρνησης και εμένα προσωπικά, και θα διερευνήσουμε πώς οι δύο άκρες της Μεσογείου θα μπορέσουν να έρθουν πιο κοντά μέσω του συγκεκριμένου έργου", δήλωσε ο Πρωθυπουργός Picardo μετά τη συνάντηση.

Ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ εξέφρασε επίσης το ενδιαφέρον για την προσαιγιάλωση του καλωδίου στο Γιβραλτάρ, κάτι που ενισχύει τις τηλεπικοινωνιακές δυνατότητες του Γιβραλτάρ.

Παρών στις συναντήσεις ήταν και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, ο Δρ. Jose Garcia, ενώ ακολούθησε και ξεχωριστή συνάντηση με τον Sir Joe Bossano, τον Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης και Τηλεπικοινωνιών, όπου διεξήχθησαν λεπτομερείς συζητήσεις για τη δημιουργία κέντρου δεδομένων (data centres) για να υποστηρίζει το Quantum Cable στις δύο άκρες του - στο Γιβραλτάρ και την Κύπρο.

Το Quantum Cable το οποίο είναι υψηλής ταχύτητας 160 Tbps υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών, το οποίο μεταφέρει το 60% της παγκόσμιας κυκλοφορίας στο διαδίκτυο σε ώρες αιχμής, έχει έκταση 7700 χιλιομέτρων στην Μεσόγειο και συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο, την Κρήτη και την Αττική στην Ελλάδα, και επεκτείνεται περαιτέρω σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, όπου θα φθάσει το υποθαλάσσιο καλώδιο MAREA δυναμικότητας 160 Tbps που επεκτείνεται σε 6600 χλμ στον Ατλαντικό Ωκεανό από το Virginia Beach στο Μπιλμπάο της Ισπανίας.

Το καλώδιο έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται έως και το 60% της παγκόσμιας διαδικτυακής κίνησης σε ώρες αιχμής ή αρκετή χωρητικότητα για να διαχειρίζεται ταυτόχρονα δεκάδες εκατομμύρια κλήσεις τηλεδιάσκεψης υψηλής ευκρίνειας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

"Ως φορέας υλοποίησης του Quantum Cable ταχύτατου υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς δεδομένων. Χαιρετίζουμε τις συνεργασίες με την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ και όλους τους ενδιαφερόμενους κατά μήκους της διαδρομής που θα συμμετέχουν στο Quantum Cable ", δήλωσε ο Νάσος Κτωρίδης.

"Είναι χαρά μου που συναντήθηκα με τον Πρωθυπουργό του Γιβραλτάρ, χώρα μέλος της Κοινοπολιτείας, καθώς πρόκειται για ένα διαμεσογειακό και διευρωπαϊκό πρόγραμμα κοινού ενδιαφέροντος", πρόσθεσε ο Κτωρίδης.

Το Quantum Cable, δυναμικότητας 160Tbps, θα τοποθετηθεί σε βάθος μεγαλύτερο από 3.000 μέτρα παράλληλα με την ηλεκτρική διασύνδεση ισχύς 2000 MW EuroAsia Interconnector. Η λειτουργία του έργου αναμένεται να ξεκινήσει ταυτόχρονα με αυτήν της "ηλεκτρικής λεωφόρου", επιτυγχάνοντας έτσι τεράστια εξοικονόμηση πόρων.

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, το οποίο αναλαμβάνει η εταιρεία Quantum.

Το σύστημα Quantum Cable θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι τον Οκτώβριο του 2020.

"Το Quantum Cable έχει αρκετή χωρητικότητα για να διαχειρίζεται δεκάδες εκατομμύρια τηλεδιασκέψεις υψηλής ευκρίνειας μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης ταυτόχρονα, υποστηρίζοντας έτσι την αυξανόμενη ζήτηση από την Ασία και την Ευρώπη για ασφαλείς συνδέσεις υψηλής ταχύτητας για παροχείς Cloud, κέντρα Δεδομένων και άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες ", εξήγησε ο Κτωρίδης.

"Τα υπάρχοντα υποθαλάσσια καλώδια στη Μεσόγειο έχουν σήμερα μια μέση χωρητικότητα 3-4 Tbps, ενώ το Quantum Cable θα είναι έως 40 φορές ταχύτερο", πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα MAREA ξεκίνησε από το Facebook, την Microsoft και την TE Subcom, μια εταιρεία της TE Connectivity Ltd. και πρωτοπόρο στην τεχνολογία υποβρύχιων επικοινωνιών.

Σχετικά με το Quantum Cable:

Το Quantum Cable, το εξαιρετικά γρήγορο υποθαλάσσιο καλώδιο με ταχύτητες έως 160Tbps στη Μεσόγειο, υποστηρίζεται πλήρως από τις κυβερνήσεις του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το έργο έπεται της τριμερής δήλωσης συνεργασίας στη Λευκωσία, στις 8 Μαϊου 2018, όπου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, συμφώνησαν όπως "στον τομέα των οπτικών ινών Fiber Optic Undersea Cable, υποστηρίξουν την ανάπτυξη νέων καλωδιακών διασυνδέσεων μεταξύ των τριών χωρών μέσω της ηλεκτρικής και τηλεπικοινωνιακής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector. Τέτοιες υποδομές αποτελούν έναν κρίσιμο κρίκο μεταξύ της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας και θα ενισχύσουν την ικανότητα των συνδέσεων στο Διαδίκτυο. "