Η Mercedes-Benz Energy Επενδύει στην Αποθήκευση Ενέργειας με Μεταχειρισμένες Μπαταρίες

Η Mercedes-Benz Energy Επενδύει στην Αποθήκευση Ενέργειας με Μεταχειρισμένες Μπαταρίες
του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 3 Μαΐου 2018 - 08:00

Από τα μέσα του 2016, η Daimler AG μέσω της θυγατρικής της Mercedes-Benz Energy δραστηριοποιείται στον τομέα της φωτοβολταϊκής οικιακής αποθήκευσης -όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στις ΗΠΑ. Τώρα, βρίσκεται στο στάδιο αναδιοργάνωσης με στόχο να δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη και κατασκευή σταθμών αποθήκευσης ενέργειας για τη λειτουργία των δικτύων της εταιρείας.

Εκπρόσωπος της εταιρείας σε δηλώσεις του στο διαδικτυακό περιοδικό PV magazine τόνισε πως «εξετάζουμε συνεχώς τις δραστηριότητες, τις συνεργασίες και τις επενδύσεις μας, προσαρμόζοντας το σχεδιασμό των προϊόντων μας στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, αυτό ισχύει και για τον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας». Ωστόσο, όπως εκτιμάει «η οικονομία της αποθήκευσης ενέργειας οικιακής χρήσης με βάση τα συστήματα μπαταριών αυτοκινήτου, δεν θα είναι διαθέσιμη και μακροπρόθεσμα».

Η Daimler συμμετείχε σε μια μονάδα παραγωγής ισχύος 13 MW στο Lünen, στο οποίο χρησιμοποίησε μεταχειρισμένες μπαταρίες οχημάτων. Η εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει τα πρώτα συστήματα αποθήκευσης με μεταχειρισμένες μπαταρίες, δίνοντας τη δυνατότητα σε κατασκευαστές αυτοκινήτων να αποθηκεύουν τις μπαταρίες για μερικά χρόνια, προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες δικτύου. «Η Daimler θα συνεχίσει να προσφέρει φωτοβολταϊκή οικιακή αποθήκευση, αλλά στη συνέχεια δεν θα είναι πλέον με τη δική της μάρκα τη Mercedes-Benz» ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Την ίδια ώρα, η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας Engie και η γερμανική εταιρεία αποθήκευσης ενέργειας Sonnen έχουν υπογράψει μια στρατηγική συνεργασία για να προσφέρουν ένα πακέτο ηλιακής αποθήκευσης στα νοικοκυριά στη Γαλλία.

Το πακέτο είναι ήδη διαθέσιμο και η Engie έχει προσελκύσει 3 εκατομμύρια πελάτες στη Γαλλία, που ζουν σε μονοκατοικίες που ευνοούν τη χρήση του συστήματος ηλιακής αποθήκευσης. Ο διευθύνων σύμβουλος της Sonnen, Christoph Ostermann, δήλωσε στο Reuters πως «η Engie έχει δοκιμάσει τα συστήματα και τώρα μπαίνει σε αυτήν την αγορά. Μαζί, θα θέλαμε να γίνουμε κυρίαρχος παίκτης στις γαλλικές οικιακές ηλιακές μπαταρίες μέσα σε δύο με τρία χρόνια».

Σημείωσε ακόμα πως «είμαστε πολύ χαρούμενοι που μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κοινής ωφέλειας της Ευρώπης μοιράζεται το όραμά μας για καθαρή και προσιτή ενέργεια. Η ENGIE είναι μια εταιρεία που όχι μόνο μιλάει για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά πραγματικά τις ωθεί προς τα εμπρός».

«Αυτό δείχνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θέλουν να πάρουν το ενεργειακό τους μέλλον στα χέρια τους και θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία μας», είπε καταλήγοντας.

Η Engie και η Sonnen ελπίζουν να μιμηθούν την επιτυχία του μοντέλου της ιταλικής και της γερμανικής αγοράς. Η Sonnen είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες στα οικιακά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, έχοντας ξεκινήσει επενδύσεις σε αρκετές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ενώ πούλησε πάνω από 16.000 συστήματα στη Γερμανία.