Η Energean Oil & Gas αποτελεί μια ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων και η οποία έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην Ελλάδα, την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και της ΝΑ. Μεσογείου καθώς και στη Βόρεια Αφρική

Η Energean Oil & Gas αποτελεί μια ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων και η οποία έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην Ελλάδα, την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και της ΝΑ. Μεσογείου καθώς και στη Βόρεια Αφρική. Η Energean, η μοναδική παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, έχει να επιδείξει ένα άριστο ιστορικό 35 ετών στη διαχείριση κοιτασμάτων σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές στην θάλασσα και στη στεριά.

Η Energean έχει ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει παραγωγή πετρελαίου από τον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο, αποθέματα 30 εκατ. βαρελιών (2P), τα οποία έχουν πιστοποιηθεί από τον ανεξάρτητο οίκο ERC Equipoise, δυνητικά αποθέματα της τάξης των 28 εκατ. βαρελιών (2C) και σημαντικές προοπτικές από τις ερευνητικές άδειες που κατέχει στη Δυτική Ελλάδα και την Αίγυπτο, οι οποίες και αποτελούν την βάση για την μελλοντική οργανική ανάπτυξη της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία κατέχει το 100% των παραχωρήσεων των περιοχών Πρίνου και Νότιας Καβάλας (Λεκάνη του Πρίνου) στον Κόλπο της Καβάλας, στη Β. Ελλάδα, όπου παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Επίσης κατέχει το 100% της παραχώρησης του χερσαίου οικοπέδου των Ιωαννίνων, στη Δυτική Ελλάδα, καθώς και το 60% της παραχώρησης του θαλάσσιου οικοπέδου του Κατακόλου (αποδεδειγμένο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου με δοκιμαστική παραγωγή από το 1981), επίσης στη Δυτική Eλλάδα, ως Διαχειριστής (Operator).

Η εταιρεία έχει επίσης ανακηρυχθεί ως Επιλεγείς Αιτών για την παραχώρηση του χερσαίου οικοπέδου της Αιτωλοακαρνανίας.

Ακόμη, είναι ο Διαχειριστής στην παραχώρηση του West Kom Ombo, στην Άνω Αίγυπτο, της οποίας κατέχει το 60%, ενώ έχει συμφωνήσει, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσια οικόπεδα στο Μαυροβούνιο, αναμένοντας τη σχετική έγκριση από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Η Energean έχει επενδύσει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ στον τομέα υδρογονανθράκων της Ελλάδας από το 2007 ως το 2015, ενώ έχει σε εξέλιξη ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 200 εκατ. δολαρίων για την περίοδο 2015-2018, με το οποίο στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής του Πρίνου στα επίπεδα των 10.000 βαρελιών ημερησίως. Τον Αύγουστο του 2015 απέκτησε από την KCA Deutag το γεωτρύπανο «Energean Force» το οποίο, αφού ανακαινίστηκε πλήρως, εκτελεί το νέο γεωτρητικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 15 γεωτρήσεις στα πετρελαϊκά πεδία «Πρίνος», «Έψιλον» και «Βόρειο Πρίνος». Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το «Valiant Energy», ιδιόκτητο πλοίο της εταιρείας.

Οι ταμειακές ροές της εταιρείας είναι διασφαλισμένες από την συμφωνία με την BP, η οποία αγοράζει το σύνολο της πετρελαϊκής παραγωγής από τον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο, ενώ η δραστηριότητά της υποστηρίζεται από την ύπαρξη μεγάλων χερσαίων και θαλάσσιων υποδομών, οι οποίες επιτρέπουν την γρήγορη και με χαμηλό κόστος οικονομική αξιοποίηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων.