Στην αποπληρωμή μέρους του υφιστάμενου ομολογιακού δανείου της εταιρείας θα κατευθυνθεί το σύνολο των κεφαλαίων που θα συγκεντρώσει η Coral (πρώην Shell Hellas), 100% θυγατρική του ομίλου Motor Oil, μέσω της έκδοσης πενταετούς εταιρικού ομολόγου, με στόχο την συγκέντρωση κεφαλαίων έως 90 εκατ. ευρώ.

Στην αποπληρωμή μέρους του υφιστάμενου ομολογιακού δανείου της εταιρείας θα κατευθυνθεί το σύνολο των κεφαλαίων που θα συγκεντρώσει η Coral (πρώην Shell Hellas), 100% θυγατρική του ομίλου Motor Oil, μέσω της έκδοσης πενταετούς εταιρικού ομολόγου, με στόχο την συγκέντρωση κεφαλαίων έως 90 εκατ. ευρώ.

Οι ομολογίες (έως 90.000), όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της δημόσιας προσφοράς, θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς με καταβολή μετρητών που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 7 – 9 Μαΐου και θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην οργανωμένη αγορά του Χ.Α. Συντονιστές κύριοι ανάδοχοι είναι οι Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, κύριοι ανάδοχοι οι Πειραιώς και Eurobank και ανάδοχοι οι ΙΒG, Beta ΑΧΕΠΕΥ, Euroxx, Κύκλος και Pantelakis.

Η Coral σήμερα λειτουργεί 733 πρατήρια υπό το σήμα Shell. Διαθέτει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης στο δίκτυο των πρατηρίων της των σημάτων Shell πανελλαδικά, το οποίο έχει ανανεωθεί για χρονικό διάστημα 10 ετών, έως το τέλος του 2023. Επίσης, έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης των σημάτων Shell για τη Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Π.Γ.Δ.Μ. και Κύπρο. Τον Ιανουάριο του 2017 εξαγόρασε την "Lukoil Cyprus Ltd" στην Κύπρο, η οποία μετονομάστηκε σε "Coral Energy Products(Cyprus) Ltd" και η οποία διαθέτει 31 πρατήρια καυσίμων, ενώ στα τέλη του Οκτωβρίου 2017 ξεκίνησε να λειτουργεί και το πρώτο πρατήριο με σήμα Shell στην Σερβία.

Εκτός από τη λιανική (πρατήρια), είναι ο αποκλειστικός διανομέας μεγάλων παραγωγών χημικών προϊόντων (SHELL CHEMICALS, EXXON-MOBIL CHEMICALS, CEPSA, BASF) στην Ελλάδα, προμηθεύει με καύσιμα ναυτιλιακές εταιρείες, ενώ είναι κάτοχος άδειας προμήθειας φυσικού αερίου, που έχει εκδοθεί από τη ΡΑΕ με ισχύ για 20 έτη. Συμμετείχε, δε, ως προμηθευτής στις ετήσιες δημοπρασίες της ΔΕΠΑ το 2017 και 2018, μέσω των οποίων κατοχύρωσε ποσότητες φυσικού αερίου προςμεταπώληση σε βιομηχανικούς πελάτες , όπως η Μότορ Όιλ και η ELPEDISON.

Το 2017 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 1,93 δισ.ευρώ (+19,7% σε σχέση με το 2016), κέρδη προ φόρων 22,5 εκατ. ευρώ (-25%), με δανεισμό 116 εκατ.ευρώ και ίδια κεφάλαια 118 εκατ.ευρώ. Οι ταμειακές ροές του Ομίλου από λειτουργικές δραστηριότητες στη χρήση 2017 εμφανίζονται αρνητικές (-10,1 εκατ.ευρώ), έναντι θετικών ροών ποσού 32,4 εκατ. στη χρήση 2016, γεγονός που όμως αποδίδεται σε αυξημένη ανάγκη για κεφάλαιο κίνησης σε συνδυασμό με μειωμένη λειτουργική κερδοφορία και αυξημένες καταβολές φόρου εισοδήματος το 2017 έναντι του 2016.

Τα συνολικά καθαρά αντληθέντα κεφάλαια (μετά την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης) θα χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους για την αποπληρωμή μέρους του υφιστάμενου ομολογιακού δανείου της εταιρείας. Η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου 2018. Παράλληλα, η εταιρεία, όπως σημειώνεται στο ενημερωτικό δελτίο για τη δημόσια προσφορά προτίθεται επίσης να προχωρήσει στην υλοποίηση επενδύσεων 35 εκατ.ευρώ για την ενίσχυση του δικτύου της, την επέκταση σε νέες αγορές (Σερβία, Κύπρο, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Σκόπια) και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της, αξιοποιώντας ίδια κεφάλαια και ενδεχομένως δανεισμό.

Όπως αναφέρθηκε, οι προσφερόμενες ομολογίες θα είναι διαπραγματεύσιμες και εισηγμένες στην Οργανωμένη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η τελική απόδοση, η τιμή διάθεσης και το επιτόκιο θα προσδιοριστεί από τους Συντονιστές Κυρίους Αναδόχους και θα ανακοινωθεί κατόπιν διενέργειας διαδικασίας βιβλίου προσφορών (Βook Building).

 

(capital.gr)