Marco Alverà: O CEO της Ιταλικής Snam, Μίας Από τις Τρεις Εταιρείας της Πλειοδότριας Κοινοπραξίας στο Διαγωνισμό Πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ

Marco Alverà: O CEO της Ιταλικής Snam, Μίας Από τις Τρεις Εταιρείας της Πλειοδότριας Κοινοπραξίας στο Διαγωνισμό Πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ
energia.gr
Παρ, 20 Απριλίου 2018 - 18:18
Ο Marco Alverà είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Snam, του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου της Ιταλίας, μίας από τις τρεις εταιρείες της κοινοπραξίας που πλειοδότησε στο διαγωνισμό για το 66% του ΔΕΣΦΑ. Όπως είναι γνωστό, στις 19 Απριλίου, τα Διοικητικά Συμβούλια του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ, έκαναν αποδεκτή την προσφορά ύψους €535 εκατ. της κοινοπραξίας των εταιρειών Snam S. p. A., Enagás Internacional S. L. U. και Fluxys S. A. για την πώληση ποσοστού 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ Α.Ε.
Ο Marco Alverà είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Snam, του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου της Ιταλίας, μίας από τις τρεις εταιρείες της κοινοπραξίας που πλειοδότησε στο διαγωνισμό για το 66% του ΔΕΣΦΑ. Όπως είναι γνωστό, στις 19 Απριλίου, τα Διοικητικά Συμβούλια του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ, έκαναν αποδεκτή την προσφορά ύψους €535 εκατ. της κοινοπραξίας των εταιρειών Snam S. p. A., Enagás Internacional S. L. U. και Fluxys S. A. για την πώληση ποσοστού 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ Α.Ε. (35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ και 31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ). 


Ο κ. Alverà, είναι 42 ετών, με 20ετή εμπειρία σε μερικές από τις σημαντικότερες ενεργειακές εταιρείες της Ιταλίας, ενώ από τον Απρίλιο του 2016 είναι Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της Snam Rete Gas S.p.A.

Ειδικότερα, ο Marco Alverà από τον Ιούλιο του 2016 και έως το Δεκέμβριο του 2017 διετέλεσε Διευθυντής Βιομηχανικού Ενεργητικού της Snam, ενώ από τον Ιούνιο του 2017 είναι Εκτελεστικός Πρόεδρος Εταιρικών Υπηρεσιών. Επίσης, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2016 ήταν Chief Operating Officer της εταιρείας.

Επίσης, από τον Απρίλιο του 2016 έως και τον Απρίλιο του 2017 διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. της Rete Gas, θυγατρικής της Snam στον τομέα της μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου, ενώ στη συνέχεια, από τον Ιούλιο έως και τον Νοέμβριο του 2017, υπήρξε Εκτελεστικός Διευθυντής της ίδιας εταιρείας.

Με πτυχίο στη Φιλοσοφία και τα Οικονομικά από το London School of Economics, ο Ιταλός Marco Alverà ξεκίνησε την καριέρα του από την Goldman Sachs στο Λονδίνο.

Το 2002 προσελήφθη στην Enel ως Διευθυντής Εταιρικής Στρατηγικής και Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής, συνεισφέροντας σημαντικά στην ανάπτυξη της στρατηγικής του ιταλικού ενεργειακού ομίλου στον κλάδο του φυσικού αερίου. Το 2004 έγινε Chief Financial Officer της Wind Telecom, θέση από την οποία επέβλεψε την πώληση της Wind στην Orascom.

Το 2005 ο κ. Alverà προσελήφθη στην εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni, όπου εργάστηκε επί δέκα χρόνια σε διάφορες θέσεις. Αρχικά, διετέλεσε Διευθυντής Παροχής και Ανάπτυξης Χαρτοφυλακίου στη Διεύθυνση Φυσικού Αερίου και Ηλεκτρισμού της εταιρείας, καταφέρνοντας η Eni να αντιμετωπίσει με επιτυχία την μεγάλη κρίση στην παροχή φυσικού αερίου που προέκυψε μετά τη ρήξη Ρωσίας – Ουκρανίας το χειμώνα του 2006.

Το 2008 προήχθη σε Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο αρμόδιο για τη Ρωσία, Βόρεια Ευρώπη και Βόρεια και Νότια Αμερική στον Τομέα Έρευνας και Παραγωγής της Eni. Το 2010 διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος της Eni Trading and Shipping. Το 2013, ανέλαβε την ευθύνη της επιχειρηματικής μονάδας Midstream, η οποία ενοποιεί τα αποτελέσματα της Διεύθυνσης Gas & Power της Eni και συγκεντρώνει όλες τις δραστηριότητες εφοδιασμού, εφοδιαστικής και εμπορίας που συνδέονται με τα ενεργειακά προϊόντα. Αργότερα, ο Marco Alverà διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος Λιανικής Αγοράς Ακινήτων της Eni.

Ο κ. Alverà είναι Visiting Fellow του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Σήμερα είναι Πρόεδρος του GasNaturally, μη εκτελεστικός διευθυντής της S & P Global και μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Giorgio Cini στη Βενετία.