IRENA: Η Μετάβαση στις ΑΠΕ θα Δημιουργήσει Πάνω από 11 Εκατομμύρια Νέες Θέσεις Εργασίας ως το 2050

IRENA: Η Μετάβαση στις ΑΠΕ θα Δημιουργήσει Πάνω από 11 Εκατομμύρια Νέες Θέσεις Εργασίας ως το 2050
του Δημήτρη Φάρου
Τετ, 18 Απριλίου 2018 - 08:38
Εξαπλασιασμός του ρυθμού ανάπτυξης των ΑΠΕ απαιτείται προκειμένου να αρχίσουν να επιτυγχάνονται οι στόχοι της συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα, γνωστής ως COP21, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (IRENA). Επιπλέον, η έκθεση προβλέπει ότι ως το 2050, χάρη στην μετάβαση στις ΑΠΕ, θα δημιουργηθούν 11 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στον ενεργειακό τομέα

Εξαπλασιασμός του ρυθμού ανάπτυξης των ΑΠΕ απαιτείται προκειμένου να αρχίσουν να επιτυγχάνονται οι στόχοι της συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα, γνωστής ως COP21, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (IRENA). Επιπλέον, η έκθεση προβλέπει ότι ως το 2050, χάρη στην μετάβαση στις ΑΠΕ, θα δημιουργηθούν 11 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στον ενεργειακό τομέα.

Ειδικότερα, κατά την χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης του IRENA με τίτλο «Global Energy Transformation: A Roadmap to 2050» (Παγκόσμιος Ενεργειακός Μετασχηματισμός: Ένας Οδικός Χάρτης προς το 2050), στο συνέδριο Berlin Energy Transition Dialogue, στη γερμανική πρωτεύουσα, τονίστηκε ότι η ιστορική συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού το 2015 επιδιώκει, κατ’ ελάχιστο, να περιορίσει τη μέση αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου τον 21ο αιώνα σε σύγκριση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Αναγνωρίζοντας ότι η ενεργειακή αποδοτικότητα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν τους κύριους πυλώνες της ενεργειακής μετάβασης, η έκθεση του Οργανισμού έδειξε ότι «οι ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τη ταχεία βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο μιας βιώσιμης λύσης για το κλίμα. Η συγκράτηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε επίπεδα κάτω των 2 βαθμών Κελσίου είναι τεχνικά εφικτή. Θα ήταν επίσης οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά πιο επωφελής σε σχέση με την πορεία που προκύπτει από τα σημερινά σχέδια και πολιτικές».

Ωστόσο, η έκθεση του IRENA προειδοποιεί ότι το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα πρέπει να υποστεί βαθύ μετασχηματισμό, ώστε να βασίζεται, κυρίως, στη στήριξη της ενεργειακής αποδοτικότητας και των ΑΠΕ και όχι στα ορυκτά καύσιμα, όπως συμβαίνει σήμερα.

«Ένας τέτοιος παγκόσμιος ενεργειακός μετασχηματισμός - που θεωρείται το αποκορύφωμα της ‘ενεργειακής μετάβασης’ που ήδη παρατηρείται σε πολλές χώρες - μπορεί να δημιουργήσει έναν κόσμο με μεγαλύτερη ευημερία», αναφέρει η έκθεση. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, επί του παρόντος, οι τάσεις των εκπομπών αερίων ρύπων δεν είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του κλιματικού στόχου και τα κυβερνητικά σχέδια σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθούν να μην ανταποκρίνονται στις ανάγκες μείωσης των εκπομπών.

«Σύμφωνα με τις τρέχουσες και τις προγραμματισμένες πολιτικές, ο κόσμος θα πρέπει να εξαντλήσει τον ‘προϋπολογισμό άνθρακα’ που σχετίζεται με την ενέργεια σε λιγότερο από 20 χρόνια ώστε να διατηρήσει την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τους 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα ορυκτά καύσιμα όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας θα συνεχίσουν να κυριαρχούν παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα για τις επόμενες δεκαετίες», αναφέρει η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Συνεπώς, σύμφωνα με την έκθεση, απαιτείται άμεση δράση για την επίτευξη του στόχου των 2 βαθμών, ενώ οι σωρευτικές εκπομπές πρέπει τουλάχιστον να μειωθούν κατά επιπλέον 470 γιγατόνους έως το 2050 σε σχέση με τις τρέχουσες και προγραμματισμένες πολιτικές για την επίτευξη του εν λόγω στόχου.

«Το συνολικό μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να αυξηθεί από περίπου 18% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2015 σε περίπου δύο τρίτα έως το 2050. Κατά την ίδια περίοδο, το μερίδιο των ΑΠΕ στον τομέα της ενέργειας θα πρέπει να αυξηθεί από περίπου το ένα τέταρτο σε 85%, κυρίως μέσω της αύξησης της παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας », αναφέρει η έκθεση. Επίσης, o IRENA υπογραμμίζει ότι η ενεργειακή ένταση της παγκόσμιας οικονομίας θα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου τα δύο τρίτα, μειώνοντας τη ζήτηση ενέργειας το 2050 σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα από το 2015 (βλ. διάγραμμα 1).

Διάγραμμα 1:
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα δύο τρίτα του ενεργειακού μίγματος έως το 2050, με σημαντική βελτίωση της ενεργειακής έντασης.

πηγή: IRENA

«Αυτό είναι εφικτό, παρά τη σημαντική πληθυσμιακή και οικονομική ανάπτυξη, μέσα από τη σημαντική βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία προσθέτει ότι όλες οι χώρες μπορούν να αυξήσουν σημαντικά το ποσοστό των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ενέργειας έως το 2050, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να φτάσουν το 60% και πλέον της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας πολλών χωρών.

Μάλιστα, η ανάλυση της IRENA δείχνει ότι η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με εκείνες που χάθηκαν ή αναμένεται να χαθούν από τις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων,. Θα ενισχύσει επίσης το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 1% το 2050 και θα βελτιώσει σημαντικά τη συνολική ευημερία. Συνολικά, η έκθεση προβλέπει ότι θα δημιουργηθούν 11 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στον ενεργειακό τομέα χάρη στην μετάβαση στις ΑΠΕ (βλ. διάγραμμα 2).

Διάγραμμα 2:
Δημιουργία 11 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας ως το 2050 χάρη στην ενεργειακή μετάβαση


πηγή: IRENA