Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας: Ένα Εγχείρημα που Έχει Αγκαλιαστεί από την Κοινωνία

Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας: Ένα Εγχείρημα που Έχει Αγκαλιαστεί από την Κοινωνία
του Δημήτρη Αβαρλή
Δευ, 5 Μαρτίου 2018 - 08:03
Η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας, αποτελεί έναν συνεταιρισμό που συγκροτήθηκε το 2010 και αριθμεί 400 μέλη. Σκοπός της ίδρυσής της, ήταν η δημιουργία μιας μονάδας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η αδυναμία συγκέντρωσης των απαραίτητων πόρων, οδήγησε τα μέλη στο να προσχωρήσουν σε ένα ενδιάμεσο στάδιο, που ήταν η δημιουργία μιας μονάδας παραγωγής Pellet.

Η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας, αποτελεί έναν συνεταιρισμό που συγκροτήθηκε το 2010 και αριθμεί 400 μέλη. Σκοπός της ίδρυσής της, ήταν η δημιουργία μιας μονάδας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η αδυναμία συγκέντρωσης των απαραίτητων πόρων, οδήγησε τα μέλη στο να προσχωρήσουν σε ένα ενδιάμεσο στάδιο, που ήταν η δημιουργία μιας μονάδας παραγωγής Pellet. Βέβαια, είναι αξιοσημείωτο πως ο συνεταιρισμός έγινε σε μια περίοδο που δεν υπήρχε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, σε αντίθεση με σήμερα, που ο νέος νόμος για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς έχει τροφοδοτήσει το ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, σε αρκετές περιφέρειες της χώρας, με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Η ιδέα της δημιουργίας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει εγκαταλειφθεί, τονίζει στο Energia. gr το μέλος του συνεταιρισμού, Γιώργος Παπαδημητρίου. Από κει και πέρα όμως, υπάρχει ακόμα ένας παράγοντας, όπως αναφέρει, που βάζει προσκόμματα στο εγχείρημα. «Ο παράγοντας αυτός είναι πως η διαθέσιμη βιομάζα, η οποία υπολογίζεται σε 200.00 τόνους, δεν είναι σε μορφή που να μπορεί να την εκμεταλλευτεί ένα μελλοντικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το βασικό πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει μια σωστή οργάνωση, λόγω του νομικού πλαισίου και λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι δασικοί συνεταιρισμοί. Θα πρέπει να υπάρχει μια οργάνωση για την προμήθεια του εργοστασίου σε ικανές ποσότητες και σε συμφέρουσα τιμή για το εργοστάσιο», σημειώνει ο κ. Παπαδημητρίου.

Επομένως, με βάση τα παραπάνω δεδομένα τελικά υλοποιήθηκε ένα ενδιάμεσο στάδιο που ήταν η κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής Pellet, το οποίο εμπορεύεται στην τοπική αγορά ο ενεργειακός συνεταιρισμός.

Εντούτοις, ένα ακόμα ερώτημα το οποίο καλείται να λύσει η ενεργειακή κοινότητα είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους. Ο νέος νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες επιτρέπει για παράδειγμα τη σύμπραξη των δήμων με ενεργειακές κοινότητες που είναι ήδη σε λειτουργία. Ο κ. Παπαδημητρίου υποστηρίζει πως, υπάρχει η δυνατότητα αντίστοιχης σύμπραξης αλλά είναι προς συζήτηση η μορφή της. Βέβαια, είναι σημαντικό ζήτημα η προσέλκυση χρηματοδοτικών πόρων και μπορούσε ενδεχομένως, όπως σημειώνει, ένα τμήμα της χρηματοδότησης να αναζητηθεί στη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας.

Το ενδιαφέρον για τη σύμπραξη της ενεργειακής κοινότητας με τον Δήμο Καρδίτσας, επιβεβαιώνει στο Energia. gr και ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας. Ο κ. Παναγιώτης Τουρναβίτης υπογραμμίζει πως «βρισκόμαστε σε διαβούλευση με τους τοπικούς βουλευτές, κυρίως τους κυβερνητικούς, που στηρίζουν το εγχείρημα και θεωρούμε ότι η δυνατότητα που δίνει ο νόμος για τη συμμετοχή των ΟΤΑ θα δώσει ώθηση στους ενεργειακούς συνεταιρισμούς και θα δημιουργήσει το περιβάλλον για το οποίο σχεδιάστηκε ο ενεργειακός συνεταιρισμός Καρδίτσας, που έχει να κάνει με τη δημιουργία μιας εφοδιαστικής αλυσίδας».

Ο κ. Τουρναβίτης αναφέρει, επίσης, πως η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας κλήθηκε να απαντήσει σε ένα ερώτημα «τι κάνουμε με τη διαχείριση της βιομάζας που προέρχεται από τη διαχείριση του δάσους και από τα κλαδέματα που πάνε χαμένα;».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως στην Ευρώπη υπάρχουν δύο αξιοπρόσεκτα παραδείγματα μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από στερεή βιομάζα και συγκεκριμένα από κλαδέματα. Στην Ισπανία, σε μια μικρή πόλη, αρκετοί φορείς συνεργάζονται για τη στήριξη του δημοτικού συστήματος τηλεθέρμανσης αξιοποιώντας 225 τόνους κλαδεμάτων ανά έτος. Ένα δεύτερο παράδειγμα έρχεται από τη γειτονική Ιταλία και συγκεκριμένα τη Σικελία, όπου έχει δημιουργηθεί μια μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 1MW, η οποία τροφοδοτείται από κλαδέματα ελαιόδεντρων.