Χρήστος Δήμας: Επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνο-Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωπολιτικής του ΙΕΝΕ

Χρήστος Δήμας: Επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνο-Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωπολιτικής του ΙΕΝΕ
energia.gr
Σαβ, 10 Φεβρουαρίου 2018 - 14:38
Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που διαφαίνονται για τη χώρα μας στον ενεργειακό τομέα στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία σκιαγράφησε στα εισαγωγικά του σχόλια στην Απογευματινή Συνάντηση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) σε συνεργασία με το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ), την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018, ο κ. Χρήστος Δήμας, Επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνο-Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωπολιτικής του ΙΕΝΕ

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που διαφαίνονται για τη χώρα μας στον ενεργειακό τομέα στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία σκιαγράφησε στα εισαγωγικά του σχόλια στην Απογευματινή Συνάντηση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) σε συνεργασία με το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ), την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018, ο κ. Χρήστος Δήμας, Επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνο-Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωπολιτικής του ΙΕΝΕ.

Η εκδήλωση είχε θέμα: «Ενεργειακές και Γεωπολιτικές Προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή και η Θέση της Ελλάδoς», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και πραγματοποιήθηκε στο Κτήριο «Κωστής Παλαμάς» (Ακαδημίας 48 και Σίνα, Αθήνα). Η Απογευματινή Συνάντηση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών μελών του ΙΕΝΕ, καθώς στους ομιλητές περιλαμβάνονταν μερικοί από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας στους τομείς της Ενέργειας και των Διεθνών Σχέσεων σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι ο κ. Χρήστος Δήμας, οποίος είναι, εξάλλου, Μέλος ΔΣ του ΙΕΝΕ και από τα ιδρυτικά μέλη του Ινστιτούτου, ήταν και ο συντονιστής στην πρώτη συνεδρία της εκδήλωσης, η οποία ήταν αφιερωμένη στον γεωπολιτικό αντίκτυπο των ενεργειακών εξελίξεων σε Ελλάδα, EE, Ανατολική Μεσόγειο, Τουρκία και Κύπρο.

Ο κ. Δήμας σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και αρχικά εργάστηκε στο ελεύθερο επάγγελμα. Μεταξύ άλλων, υπήρξε Γενικός Τεχνικός Διευθυντής της TBP B.V. (Burgas –Alexandroupolis oil pipeline) και Διευθύνων Σύμβουλος της TBP B.V. –Greece και Γενικός Διευθυντής της Helpe-Thraki SA, ΑΕ που ιδρύθηκε από τους Ομίλους : Ελληνικών Πετρελαίων, Λάτση, Κοπελούζου-Προμηθέα Gas για την προώθηση και κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, και Διευθυντής της Trans Balkan Pipeline, ιδιοκτήτριας του αγωγού.

Αναλυτικότερα, ο κ. Δήμας έχει διατελέσει Διευθυντής Μεγάλων Έργων στους τομείς της Ενέργειας, Βιομηχανίας & Υποδομών (Europe, Saudi Arabia, Russia), καθώς και ανώτατο Στέλεχος και Μέλος Διοικητικών Συμβουλίων σε διάφορες επιχειρήσεις και οργανισμούς (Petrola Hellas, Hellenic Petroleum, Helpe - Thraki, Trans Balkan, Κατασκευαστικές εταιρείες etc)

Επίσης, εκπροσώπησε το Ελληνικό Υπουργείο Ανάπτυξης σε Διεθνή Ενεργειακά Θέματα, ενώ συμμετείχε σε Διεθνή Συνέδρια με παρουσιάσεις που αφορούσαν στην μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ρωσία, την Κεντρική Ασία και την Κασπία Θάλασσα στις Διεθνείς Αγορές.

Ο κ. Χρήστος Δήμας υπήρξε Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου/ President of the Hellenic-Russian Chamber of Commerce (2011-2017) και μέλος του International Council του Οργανισμού της Ρωσικής Βιομηχανίας (RSPP) στη Μόσχα. Σήμερα είναι Πρόεδρος του Στρατηγικού Συμβουλίου του ΕΡΕΕ στη Μόσχα με μέλη: το Ομοσπονδιακό Επιμελητήριο της Ρωσίας, την Ομοσπονδία της Ρωσικής Βιομηχανίας (RSPP), της Ρωσικής Ακαδημίας (τομέας ενέργειας), το Agency for Strategic Initiatives της Ρωσίας, την Ομοσπονδία των Ρωσικών Κατασκευαστικών εταιρειών, την Ομοσπονδία της Ρωσικής φαρμακοβιομηχανίας κτλ.